Dotekomanie.cz

Objeveno 47 adware aplikací v Obchodě Play

malware android 3 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google se sice snaží zavádět pokročilé ochrany a spolupracuje se společnostmi zabývající se kyberbezpečností, ale i tak se do Obchodu Play čas od času dostanou aplikace, které obsahují škodlivý kód. Vývojáři tohoto softwaru jsou mnohdy napřed a nacházejí nové možnosti a metody. Nyní se podařilo objevit 47 her spadajících do kategorie adware.

Adware v Obchodě Play

Aplikace nebo hry označované jako adware mají jediný cíl, infikovat zařízení uživatele a podstrčit co nejvíce reklam. Sice nepřímo ohrožují uživatele, ale cílem je hlavně vygenerovat co nejvíce zobrazení a kliknutí, z čehož mají útočníci finanční prostředky. Druhotným efektem je zbytečné zatížení smartphonu, vyšší spotřeba energie a samotných dat. Společnost Avast objevila celkem 47 adware her, které mají na svém kontě dohromady 15 milionů stažení.

Avast uvádí, že součástí je i trojský kůň a samotné hry dokáží skrýt svou ikonu. Následné odstranění je komplikované. Fitma je identifikovala díky platformě apklab.io, přičemž se použily metody pro analýzu aktivit, vlastností a dalších parametrů. Ačkoliv byl Google již informován, stále se v Obchodě Play nachází tituly jako Skate Board – New, Stacking Guys, Disc Go, Spot Hidden Differences, Tony Shoot – NEW, Flip King a Save Your Boy. Všechny mimo jiné spojuje například i to, že se jedná o jediný titul daného vývojářského účtu a získávají nízká hodnocení.

Zdroj: Avast

Google postupně zasahuje a odstraňuje podobné hry a aplikace, ale i zde platí, že byste měli brát vyšší potaz na recenze a všímat si ukazatelů nasvědčujících nekalé chování.

Seznam nejstahovanějších:

Zdroj: Tisková zpráva

Exit mobile version