Dotekomanie.cz

Celosvětové prodeje telefonů klesly o 20 % v Q1 2020

COVID-19

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nejnovější zpráva výzkumné společnosti Gartner odhaluje globální prodeje chytrých telefonů během prvního čtvrtletí letošního roku. Jak všichni dobře víme, nejen prodeje smartphonů ovlivnila pandemie COVID-19. Ta začala už v prosinci loňského roku, což mělo za důsledek zastavení mnoha výrob a také drastické snížení prodejů nejen v Číně. Zákazníci pochopitelně utráceli méně za nepodstatné položky, čímž globální prodeje chytrých telefonů klesly. 

COVID-19 způsobil drastické snížení prodejů

Celosvětové prodeje chytrých telefonů v prvním čtvrtletí roku 2020 meziročně poklesly o 20,2 %. Mezi pět nejvýznamnějších značek patří samozřejmě Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi a Oppo. Apple z těchto firem zažil nejmenší pokles prodejů, což se nedá říct o Samsugnu, Huawei a Oppo. Jediná značka, která v porovnání s loňským rokem zažila růst, je Xiaomi, byť jen o 1,4 %. 

Zdroj: GSMArena

Společnost Samsung dodala přes 55 mil. kusů telefonů, zatímco v loňském roce tomu bylo přes 71 mil. Huawei prodalo 42 mil. telefonů (pokles z více než 58 mil.) a Apple prodal 40 mil. oproti 44 mil. kusům z loňského roku. I když Huawei zažil nejhorší prodeje v tomto čtvrtletí, stále si dokázalo udržet druhé místo v celkovém žebříčku. 

Apple měl silný začátek roku díky nové produktové řadě, který zaznamenala na celém světě silnou dynamiku. Pokud by se COVID-19 neobjevil, výrobce by se pravděpodobně dočkal rekordních čtvrtletních prodejů. 

Zdroj: gsmarena.com

Exit mobile version