Dotekomanie.cz

Xiaomi reaguje na sběr dat, aktualizuje aplikace

Xiaomi

Zdroj: Xiaomi

V minulém týdnu jsme vás informovali, že společnost Xiaomi skrze své prohlížeče Mint sbírá data uživatelů. Konkrétně dochází k odesílání zadaných URL adres a hledaných dotazů. Děje se tak i například u vyhledávače DuckDuckGo, který láká na ochranu soukromí. To by ještě nebyl takový problém, ale Xiaomi dělá takový sběr i v případě, že prohlížíte web s anonymním režimu.

Xiaomi sleduje, jaké stránky navštěvujete, i v anonymním režimu

Anonymita a Xiaomi

Sběr dat o uživatelích není nic neobvyklého. Zpravidla dochází k anonymizaci, přičemž taková telemetrická data se používají zejména k vylepšování softwaru, případně hardwaru. Xiaomi ale postupuje minimálně zvláštně, jelikož sběr dat, když procházíte web v anonymním režimu, by neměl existovat. Bohužel vyřešení celé situace je vskutku kuriózní.

Místo toho, aby Xiaomi zrušilo sledování v anonymním režimu, došlo jen na rozšíření nastavení prohlížečů Mint. V podstatě to znamená, že aplikace mají dva režimy. Aby nedocházelo k jakémukoliv sběru dat, musíte jít do nastavení, následně zvolit anonymní režim a zde aktivovat vylepšený anonymní režim, která nebude odesílat data na servery Xiaomi.

Prohlížeč Mint a nastavení anonymního režimu; Zdroj: Dotekomanie.cz

Jednoduše řečeno, prohlížeče Mint dostupné v Obchodě Play a ve smartphonech Xiaomi a Redmi mají dva anonymní režimy. Ten nejsoukromější je ale potřeba aktivovat ručně, jelikož není v základu aktivní. Vzhledem k tomu, že nastavení je zanořeno poměrně hluboko, asi nebude mnoho uživatelů, kteří jej aktivují. Díky tomu bude pravděpodobně Xiaomi nadále sbírat data, byť uživatelé se budou snažit procházet webové stránky anonymně.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version