Dotekomanie.cz

Duel střední třídy – Galaxy A71 vs iPhone SE 2020

Galaxy A71 iPhone SE 17 5440x3054x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dnes se v článku podíváme na dva modely střední třídy a porovnáme si je. Jako zástupce jsme vybrali nový Apple iPhone SE a model Samsung Galaxy A71. V obou případech se jedná o letošní modely a oba se prodávají za cenu kolem 13 tisíc korun, pokud nejsou zrovna v akci. Pojďme na to.

Konstrukce – velikán vs kompakt

Asi největší rozdíl mezi těmito telefony je jejich velikost. Zatímco iPhone je opravdu malý a nabízí displej s úhlopříčkou jen 4,7 palce, Samsung Galaxy A71 má o rovné dva palce větší panel (6,7 palce).

Původně jsme chtěli do testu zařadit vedle iPhonu nějaký nový kompaktní Android z letošního roku o podobné ceně. To se ale ukázalo jako prakticky nemožné, většina nových Android telefonů jsou mnohem větší s úhlopříčkou přes 6 palců.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nicméně zpátky k vybrané dvojici. Pokud se oprostíme od rozdílné velikosti, nový Samsung nabízí aktuálnější design. V podstatě vypadá stejně jako top modely Galaxy S20, tedy displej s tenkými rámečky a průstřelem uprostřed. To nový iPhone SE nabízí tak trochu retro design čelní strany z roku 2014.

Plast vs sklo

Přesto má iPhone SE navíc certifikaci voděodolnosti IP67 nebo velkým pozitivem jsou také stereo reproduktory. Tyto vlastnosti Galaxy A71 bohužel nemá. Telefon od Applu má také kvalitnější konstrukci, jelikož má hliníkový rám a záda ze skla. Samsung má tyto části z plastu. Výhodou je také přítomnost bezdrátového nabíjení na iPhonu.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na druhou stranu Samsung Galaxy A71 nabízí 3,5mm jack, kvalitnější AMOLED panel a větší úložiště v základu, které lze navíc rozšířit paměťovými karty. Zhodnocení velikosti nechám na každém čtenáři.

Apple A13 vs Snapdragon 730

Nový iPhone SE má sice jen 3 GB RAM, což je polovina toho, co má Samsung. Vzhledem k systému je to ale zcela dostačující. Výkon procesoru Apple A13 v iPhonu je také po provedení benchamarku mnohem vyšší, ale v praxi je i Snapdragon 730 dostatečný čip pro většinu uživatelů.

Čtečka otisků prstů je u Galaxy A71 integrovaná do displeje a jedná se o optickou. V praxi není tak spolehlivá jako ta u iPhonu v domovském tlačítku. Především je u A71 nutné na displej docela silně zatlačit pro úspěšné rozpoznání.

Vcelku výrazný rozdíl je také ve vibracích. Pro většinu lidí to sice nebude důležité, ale vibrační motor u iPhonu je mnohem lepší, příjemnější a dokáže dávat kratší odezvu.

Systém

Porovnávat iOS a Android asi nemá tolik smysl, každý systém má svoje výhody a nevýhody. Oba nabízí svoje aplikace s obchody, přičemž jejich složení je velmi podobné. Při používání byl nicméně iPhone rychlejší a především jsem u něj nikdy neviděl trhanou animaci. To se mi na Samsungu stává docela často.

Na obou telefonech se nachází nejnovější dostupný systém, na iPhonu SE je to tedy iOS 13.4.1 a na Galaxy A71 pak Android 10 s bezpečnostní záplatou z 1. ledna 2020. Samsung pro střední třídu vydává bezpečnostní aktualizace obvykle jednou za čtvrt roku. To u iPhonu vychází pro všechny modely ve stejný čas a stejně tak podpora bude pravděpodobně více než dvojnásobná.

Níže můžete přehledně vidět v bodech, co za funkce nabízí iPhone SE navíc oproti Galaxy A71 a pak naopak:

Výhody iPhone SE

Výhody Galaxy A71

Fotoaparát a video

Fotoaparát jsme porovnali v samostatném článku zde

Vítěz?

Je mi úplně jasné, že oba telefony v dnešním souboji si pravděpodobně koupí úplně jiná skupina lidí. Po iPhonu SE sáhnou fanoušci malých telefonů, co chtějí spíše iOS. Galaxy A71 pak nabízí Android ve velkém těle za sympatickou cenu. Přesto mi přijde zajímavé, porovnat si střední třídu dvou úplně odlišných platforem.

Nejzajímavější je především porovnání fotoaparátu, kde mě překvapilo, že oba telefony fotí velice slušně. A71 nabízí navíc ultra širokoúhlý snímač, zatímco iPhone nabízí mnohem kvalitnější nahrávání videa. Podrobnější porovnání nabízíme v samostatném článku zde.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co se týče životnosti, tak pravděpodobně vyhraje iPhone SE. Ten bude dostávat aktualizace software ještě dalších 4-5 let, o čemž si u Androidu můžou nechat zdát i top modely. Podle mě déle také vydrží jeho tělo, jelikož plast nepovažuji za tak odolný. Na druhou stranu právě plast nepraskne jako sklo na zádech.

Jaký z těchto modelů či jiného zástupce střední třídy byste si koupili vy?

Ve shrnutí opravdu záleží na vašich preferencích. Nový iPhone SE nabízí některé prémiové funkce, jako třeba bezdrátové nabíjení nebo voděodolnost, které si Samsung schovává pro top modely. Ve srovnání s ním má ale Galaxy A71 modernější design s AMOLED displejem, větší rozšiřitelné úložiště nebo větší baterii.

Tabulka

Za zapůjčení iPhonu SE děkujeme Smarty.cz. Ten si můžete zakoupit ZDE

Exit mobile version