Dotekomanie.cz

Fotoduel střední třídy – iPhone SE 2 vs Galaxy A71

Galaxy A71 iPhone SE 10 5529x3110x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Rozhodli jsme se proti sobě postavit dva zástupce střední třídy, a to z dvou rozdílných platforem. Za systém iOS půjde do boje nový iPhone SE druhé generace (první dojmy) a za Android pak Samsung Galaxy A71, tedy letošní novinka. Oba modely se přitom prodávají za zhruba 13 tisíc korun, pokud na ně není nějaká akce. Kdo z nich lépe fotí a kdo z nich lépe natáčí?

Zdroj: Dotekomanie.cz

Sestava

Zatímco iPhone SE 2020 nabízí jen jeden zadní fotoaparát, Galaxy A71 má hned čtyři. Dva z nich jsou ale v praxi nepoužitelné – makro foťák a foťák pro snímání hloubky. Velkou výhodou je ale ultra širokoúhlý snímač, který má velmi široký úhel záběru 12mm. Jelikož ale iPhone má jen jeden hlavní 12 MPx foťák, v testu jsem porovnával především jen tento hlavní. Galaxy A71 nabízí 64MPx hlavní snímač, výsledné fotky jsou 16MPx.

Den

Na Samsungu je ve výchozím stavu aktivní optimalizátor scén a proto byl i při testu aktivní. Před každou fotkou jsem kontroloval čistotu čočky fotoaparátů.

Galaxy A71 (vlevo) vs iPhone SE 2 (vpravo)

 

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výřez 100 %

Docela jasně se při přiblížení ukazuje, že Samsung fotky o dost více doostřuje. Řekl, že v některých případech je to až nepřirozené a fotka na iPhonu tak vypadá trochu lépe. Oba telefony si překvapivě dobře poradily s protisvětlem. Obecně platí, že iPhone ladí fotky více do teplejších tónů, zatímco Samsung je má chladnější.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Noc

Bez nočního režimu na A71

Galaxy A71 (vlevo) vs iPhone SE 2 (vpravo)

Zdroj: Dotekomanie.cz

S nočním režimem na A71

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výřez 100 %

Jelikož iPhone SE druhé generace žádný noční režim nemá, je vcelku v nevýhodě. Galaxy A71 ho totiž má a i bez jeho použití nabízí na fotkách více světla. Bez nočního režimu je ale na snímcích zhruba stejně detailů. Jiný je též barevný nádech. Při použití nočního režimu jsou fotky A71 opět více doostřené a mají více detailů. Na druhou stranu u Samsungu sem měl občas problém s tím, aby nebyla fotka rozmazaná pohybem, protože nemá OIS. Celkově bych řekl, že Samsung vám dělá více z noci den a iPhone nechává fotky tmavší.

Galaxy A71 (vlevo) vs iPhone SE 2 (vpravo)

Zdroj: Dotekomanie.cz

Fotky z jakého telefonu se vám líbí více? Podělte se o to v diskuzi

Video

Zatímco u fotografií je spíše na zhodnocení každého čtenáře, jaké barevné podání a jaká noc se mu více líbí, u 4K 30 fps videa je výsledek jasný. Nový iPhone SE zde na plné čáře poráží Galaxy A71. Samsung totiž nemá optickou stabilizaci a má mnohem menší dynamický rozsah. Obě videa byla natočeno při držení obou telefonů na sobě, takže se oba klepaly úplně identicky. Ve FullHD 30 fps nicméně stabilizace na Samsungu funguje lépe. iPhone umí navíc natáčet také ve 4K při 60 snímcích za sekundu, což Samsung neumí. Samsung nenabízí bohužel ani FullHD 60 fps.

Níže můžete vidět snímek z obou videí ve stejný čas:

Galaxy A71 (vlevo) vs iPhone SE 2 (vpravo)

Zdroj: Dotekomanie.cz

Za zapůjčení iPhonu SE děkujeme Smarty.cz. Ten si můžete zakoupit ZDE

Exit mobile version