Dotekomanie.cz

Avast objevil adware v Obchodě Play, aplikace mají více než 30 mil. instalací

Společnost Avast objevila s pomocí své platformy pro analýzu mobilních hrozeb v obchodě s aplikacemi pro Android přes 50 aplikací s prvky adwaru. Počet instalací těchto aplikací se pohybuje v rozmezí od 5 tisíc do 5 mil. Adware setrvale zobrazuje reklamy přes celý displej a v některých případech se snaží přesvědčit uživatele, aby instaloval další aplikace.

Aplikace s adwarem jsou propojeny použitím knihoven pro operační systém Android třetích stran, které obcházejí omezení služeb na pozadí obsažených v novějších verzích Androidu. Aplikace využívající tyto knihovny plýtvají baterií a zařízení zpomalují. V rozporu s pravidly Obchodu Play aplikace využívají tyto knihovny k neustálému zobrazování stále většího počtu reklam.

Ukázka jedné z aplikací obsahující TsSdk.

Společnost Avast dokonce již kontaktovala amerického technologického giganta, tedy Google, aby tyto aplikace okamžitě odstranil a pojmenoval tento adware jako TsSdk (tak tyto adware aplikace Avast nazývá). 

Avast objevil několik adware aplikací

Prostřednictvím apklab.io našel Avast v obchodě Play dvě verze TsSdk propojené stejným kódem. Starší z těchto dvou verzí byly instalovány více než 3600000krát a byly obsaženy v jednoduchých hrách i v aplikacích pro fitness a úpravy fotografií; nejčastěji byly instalovány v Indii, Indonésii, na Filipínách, v Pákistánu, Bangladéši a v Nepálu.

Další problémem je, že se na domovské obrazovce objevují zástupci a při probuzení zařízení se zobrazují reklamy přes celou obrazovku. V některých případech se dokonce reklamy zobrazují pravidelně, když uživatel zařízení používá. V jiných případech aplikace obsahují kód, který je schopen stahovat další aplikace a žádat uživatele, aby je nainstalovali. Většina starších vzorků navíc přidávala na domovskou obrazovku infikovaného zařízení zástupce „Game Center“. 

Tipy, jak se vyhnout adwaru

Zdroj: blog.avast.com

Exit mobile version