Dotekomanie.cz

Tasker zřejmě získá výjimku u Googlu [aktualizováno]

oprávnění pro přístup k účtu

Aktualizováno 17. 11.

Aplikace Tasker nesplňovala nové podmínky v případě přístupu k API kolem volání a SMS zpráv. Vypadalo to, že by mohlo dojít ke ztrátě funkcionality, jelikož k tomuto API mají mít přístup jen aplikace nahrazující nativní pro volání a SMS zprávy. Zřejmě ale dojde ke změně, jelikož Google vytvořil výjimku, která by se mohla týkat i aplikace Tasker.

Konkrétně Google umožní přístup k tomuto API aplikacím, které zajišťují automatizaci. Informoval o tom sám spolutvůrce aplikace Tasker. V tuto chvíli sice není nic jisté, ale je velmi pravděpodobné, že právě Tasker dostane výjimku. Jakmile dojde k nějaké změně, tak vývojář joaomgcd bude informovat o situaci.

Zřejmě se tvůrcům Taskeru opět podaří vyřešit komplikace s novými pravidly, jako tomu bylo s API ohledně přístupnosti.

Původní článek 13. 11.

V říjnu tohoto roku jsme se dočkali oznámení konce sociální sítě Google+ a také změn týkajících se uživatelských účtů. V podstatě došlo i na přepracování podmínek, za jakých mohou aplikace přistupovat k soukromým datům. Jedna ze změn se týká i přístupu aplikací do API k telefonování a posílání SMS zpráv, což se dotkne i oblíbené aplikace Tasker.

Tasker se musí změnit

Aplikace Tasker nabízí nejrůznější možnosti změn a automatických úkonů v telefonu. I z tohoto důvodu je zapotřebí velmi širokých oprávnění, což se dotýká i zmiňovaných pro SMS a telefonování. Dle nových podmínek mohou k tomuto API přistupovat jen aplikace, které jsou určeny jako alternativy k základním. Bohužel Tasker není alternativa, ale jen doplněk. Z tohoto důvodu Tasker kompletně ztrácí přístup k API, což se dotkne některých součástí. Například aplikace nebude moci učinit nějakou akci v závislosti na příchozí SMS zprávě atd.

Tvůrci Taskeru se snažili s Googlem vyjednávat, ale nedospělo se k řešení, kdy by šlo udělit výjimku. Z tohoto důvodu nyní vývojáři začali pracovat na aktualizaci, která bude k dispozici v lednu. Již nebude obsahovat oprávnění ke zmiňované API. Zde nepůjde najít alternativní řešení pro všechny funkce, takže lze očekávat, že některé možnosti přestanou fungovat.

Tak trochu se doufalo, že se dospěje k podobnému řešení jako před nějakou dobou, kdy Tasker byl postihnut změnou pravidel ohledně přístupnosti. V tomto případě ale šlo o opodstatněnou námitku a Google vzal změny zpět. V případě soukromých informací nehodlá ustupovat. Jak radí redaktoři webu AndroidPolice, pokud používáte Tasker ve spojení s telefonováním nebo SMS, zazálohujte si aktuální verzi pro pozdější použití.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Exit mobile version