Dotekomanie.cz

Counterpoint: celosvětové prodeje telefonů poklesly o 3 %

Analytická společnost Counterpoint zveřejnila statistiku týkající se letošních celosvětových prodejů chytrých telefonů. A právě podle této analýzy jsme se vůbec poprvé dočkali poklesu až o 3 %. Tento pokles byl zaznamenán v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. 

Celkové dodávky chytrých telefonů se snížily na 386,8 mil. kusů. Po růstu prodejů v průměru o 16 % za posledních pět let jsme se dostali do fáze, kdy došlo ke zpomalení o 1 %. A důvodů může být hned několik. 

Counterpoint zveřejnil podrobnou zprávu o prodejích

Pravděpodobně největším kamenem úrazu jsou neuvěřitelně rostoucí ceny telefonů. Veškeré společnosti zaznamenaly pokles prodejů – od Xioami a Huawei až po Samsung, Apple či LG. K celé situaci se dokonce vyjádřil také ředitel celého výzkumu Tom Kang.

„Mnoho trhů již dosáhlo bodu nasycení, čímž se prodeje pomalu a jistě dostávají do fáze zpomalování či poklesů. Navíc nákup dražšího zařízení vede k prodloužení délky výměnných cyklů, zejména pokud jsou finance u daného zákazníka omezené“.

Celkové jihokorejský výrobce Samsung prodal 72,3 mil. kusů telefonů, čímž zaujímá první příčku. Ovšem na základě meziročních statistik si pohoršil o 13 %. Na druhém místě se umístil Apple, který dokázal udržet stálý růst – jeho prodeje zaznamenaly nárůst o 0,1 %. 

Velmi dobře na tom ale byla společnost Huawei, které se prodeje meziročně zvýšily o 33 %, tedy na 52 mil. kusů. Čínské Xiaomi pak prodalo 35,7 mil. telefonů s meziročním nárůstem o 25 %. Zajímavé období ale zaznamenalo HMD Global (Nokia), které prodalo o 71 % telefonů více. Apple zůstal i nadále stabilní a prodal 170,8 mil. kusů iPhonů, což je zhruba o polovinu více než v loňském roce. 

Zdroj: gizmochina.com

Exit mobile version