Dotekomanie.cz

Apple v problémech, porušil hned osm patentů

Společnost Apple není žádným neviňátkem. Za celou svou dlouhou historii si několika soudními procesy prošla a zpravidla šlo o porušení patentů. Většinu času u soudu firma, potažmo její právníci, strávila kvůli konkurenčním značkám, které použily její technologie. Čas od času se ale stane, že i Apple sem tam nějaký ten patent poruší.

Pravděpodobně nejlepším příkladem toho je soudní spor mezi Qualcommem, výrobcem procesorů, a Applem. To ale není vše, nyní totiž jablečnou společnost žaluje MPH Technologies.

Společnost je ve velkých problémech

Jedná se o menší finskou společnost žalující amerického výrobce za porušení osmi jejích patentů. V tomto případě jde o patenty týkající se „Metody a systému pro zasílání zpráv přes zabezpečené připojení“. Dle společnosti MPH Technologies využívá Apple její patentovou technologii, a to pro šifrování služeb iMessage a FaceTime.

MPH dokonce prohlásilo, že Apple nepoužívá ani žádnou licenci. Další porušený patent se týká protokolů VPN, jež jsou integrovány v některých softwarových produktech společnosti s logem nakousnutého jablka.

Soudní proces ale nepřichází čistě z modrého nebe, již před dvěma lety se MPH obrátilo na Apple. V té době však finská firma pouze informovala Apple o tom, že používá její technologie bez licenčních smluv. Obě společnosti o této situaci několikrát diskutovaly, a to po dobu 12 měsíců. Apple údajně prohlásil, že poskytne důkaz o tom, že žádné patenty neporušuje, bohužel se tak nestalo. Prostě Apple došel k závěru, že nic neporušuje a s finskou firmou přestal komunikovat.

Není tedy divu, že finské MPH došla trpělivost a obrátila se na soudy. V současné době je velmi těžké posoudit, jak dlouho budou soudní procesy trvat – může to být měsíc, ale i rok. Vzhledem k významu služeb iMessage a FaceTime by mohl Apple dostat skutečně tučnou pokutu.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version