Dotekomanie.cz

Huawei musí zaplatit tučnou pokutu za porušení LTE patentů

Chytré telefony s logem Huawei se na americkém trhu pořádně ani neohřály a už nyní mají první problémy. Dle Texasské poroty se čínská společnost dopustila porušení patentu v souvislosti s technologií 4G LTE. Společnost PanOptis, jenž vlastní porušené patenty spojené s LTE, uvedla, že se během dvou let pokoušela téměř desetkrát uzavřít dohodu s Huawei, a to kvůli protiprávnímu jednání. Bohužel veškeré jednání bylo neúspěšné. 

Na základě toho se tedy porota shodla na tom, že Huawei zaplatí společnosti PanOptis částku 10,5 mil. amerických dolarů, což je v přepočtu asi 231 mil. korun při aktuálním kurzu 22 Kč za jeden americký dolar. Huawei prozatím na verdikt nereagoval, i když je pravděpodobné, že se čínská společnost bude odvolávat. 

Huawei porušilo patenty již před několika lety

PanOptis vlastní několik patentů týkající se technologie LTE, konkrétně tedy systémů sloužící k dekódování obrazových a zvukových dat. Společnost PanOptis mimo jiné uvádí, že několik chytrých telefonů s logem Huawei (včetně modelu Nexus 6P, jenž byl vytvořen ve spolupráci s Googlem) tyto patenty využívalo, a to bez zaplacení požadovaných licenčních poplatků. 

Uvedená patentová čísla jsou 7 769 238; 6,604,216; 7,940,851; 8,385,284 a 8,208,569. Zajímavé je, že patenty byly porušeny již dříve u starších produktů Huawei, jako jsou Mate 9 či P8 Lite. Není to ale poprvé, co Huawei musí čelit soudním procesům na území USA. 

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version