Dotekomanie.cz

Mozilla sdílí uživatelská data Firefoxu pro výzkum a veřejné využití

Píše se rok 2016 a společnost Mozilla zveřejňuje informace o tom, jaký typ hardwaru používají klienti Firefoxu. O dva roky později, tedy dnes, se stejnojmenná společnost pochlubila veřejnými daty. 

Na základě citlivých údajů shromážděných z telemetrického systémů desktopových prohlížečů Firefox se v nově zveřejněné zprávě objevují informace o tom, jak lidé používají tento prohlížeč a jak přistupují k internetu. 

„Podobně jako v případě naší hardwarové zprávy, která sloužila výhradně vývojářům, jsme si i letos připravili souhrn veškerých informací. Letošní zpráva míří hlavně na novináře, výzkumníky a veřejnost. Po přečtení našich informací by každý měl být schopen pochopit nejen aktuální stav desktopového prohlížení, ale také to, jak Mozilla pracuje s daty.

Snažíme se být co nejvíce otevření nejen vývojářům, ale také široké veřejnosti. Chceme, aby každý věděl, jakým způsobem shromažďujeme data, jaké údaje jsou přesně shromažďovány a jak s nimi nakládáme,“ uvedla společnost na svém oficiálním blogu.

Mozilla zveřejnila čísla užívání

Zpráva je rozdělena na deset různých kategorií. Mozilla si se statistikami dala opravdu velkou práci. K dispozici jsou statistiky o celosvětovém používaní či 10 nejlepších zemí, ve kterých je právě Firefox nejvíce využíván. Je možné také nahlédnout do počtu ročních a měsíčních aktivních uživatelů, již desktopový prohlížeč používají. K dispozici je dokonce také statistika o průměrné denní spotřebě dat, počtu uživatelů používající nejnovější verzi prohlížeče a tak podobně. 

Prohlížeč Firefox je vybaven funkcí Tracking Protection. Podle informací, které nám společnost Mozilla dodala, díky této funkci je možné sledovat počet selhání. V praxi to znamená, že pokud uživateli přestane jakýmkoliv způsobem prohlížeč fungovat, společnost o tom bude informována. Pomocí této zpětné vazby může následně zveřejnit aktualizaci. 

Zajímavá jsou ale pouze čísla. Prohlížeč nejvíce využívají v Číně, kde jej každý uživatel používá alespoň šest hodin denně. Celkově Firefox používalo více než 256 mil. uživatelů, a to v předchozím měsíci. 

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version