Dotekomanie.cz

HAK – pomocník na cestách v Chorvatsku

Vzhledem k situaci ve světě ze spousty českých i slovenských turistů přestalo uchylovat k dovoleným za mořem, respektive si přestali vybírat Maroko, Egypt a podobné. To má za následek obrovský nárůst turistů v destinacích, jako je Chorvatsko. Díky tomu se dostáváme opět ke starým časům, kdy cesta v sezóně do Chorvatska je plná kolon a nepříjemností. Právě na problematiku kolon v Chorvatsku se zaměřili tvůrci aplikace HAK.

O co jde?

Aplikace HAK je pomocník pro cestování po Chorvatsku. Nabídne například kalkulačku mýtného, blízké čerpací stanice nebo stav provozu na určitých vypjatých úsecích. Nově však nabídne i pohled skrze kamery na silnice, díky čemuž můžete včas zvolit nějakou objížďku. Kamerový systém se skládá z 260 dopravních kamer, které mají za úkol monitorovat nejhorší úseky, včetně státních hranic, kde se často tvoří neuvěřitelné kolony.

 

Některé kamery zde jsou již delší dobu, ale byly analogové a často měly problém s přenosem informací. Díky tomu došlo k výměně většiny kamer za nové IP kamery od společnosti Axis. Nejtěžší u výběru kamer bylo zvolit dostatečně odolné. Jelikož kamery na mostech a v přístavech musí odolat větrům bora, které dosahují rychlostí 250 km/h, a také extrémním vedrům.

Samotná aplikace je dostupná pro uživatele Androidu i iOS v anglické, německé a chorvatské mutaci. Takže pokud chcete aplikaci používat, musíte alespoň částečně ovládat jeden ze tří zmiňovaných jazyků.

Zdroj: feedit.cz

Exit mobile version