Dotekomanie.cz

Nový polymer pro budoucí skla smartphonů?

Pokud jste se někdy museli vypořádat s popraskanou obrazovkou svého smartphonu, jistě víte o jak nepříjemnou situaci se jedná. Různá tvrzená skla váš telefon před poškozením moc neochrání. Přínos tvrzených sklech spočívá hlavně v ochraně před poškrábáním. Jakmile vám telefon upadne z větší výšky, může dojít k poškození nejen skla, ale také displeje. A oprava není zrovna levnou záležitostí.

Na základě tohoto faktu se nyní vědci v Tokiu rozhodli vytvořit zcela nový polymer, který se skutečně může sám opravit. Studie byla publikována na internet, přičemž hlavní tým výzkumníků vedl profesor Takuz Aidou z univerzity v Tokiu. Celá technologie byla pojmenována jako „mechanicky robustní a snadno opravitelné polymery prostřednictvím přizpůsobeného nekovalentního zesíťování“.

Polymer byl odhalen studentem

Podle výzkumu je možné, že se v blízké budoucnosti dočkáme tvrdých skel pod názvem „polyether-thioureas“. Největší zajímavostí na těchto sklech je možnost opravy pouze ručním tlakem. Jedná se o zcela odlišnou technologii. Jiné materiály totiž potřebují vysoké teploty a až poté může dojít k opravě.

„Vysoká mechanická robustnost a opravné schopnosti se vzájemně vylučují. Ve většině případů je nutné, aby se rozštěpené části opravily pomocí zahřátí na vysoké teploty – zhruba 120 °C nebo více“ prohlásili ve své zprávě výzkumníci.

Podle The Guardian byl speciálně skleněný polymer omylem odhalen absolvovaným studentem Yu Yanagisawa, který si původně myslel, že se jedná pouze o lepidlo. Poté zjistil, že řezané hrany polymeru by vzájemně držely a vytvořily tak silnou vrstvu, pokud by byly ručně stlačeny.

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version