Dotekomanie.cz

iOS aplikace umožňují uživatele tajně natáčet

Na internetu se objevila docela znepokojující zpráva. Podle všeho se inženýr společnosti Google, tedy Felix Kraus, rozhodl podrobně popsat nastavení ochrany osobních údajů v systému iOS umožňující aplikacím pro iPhone tajně fotografovat a natáčet videa – bez vědomí uživatele.

Samotný věděcký pracovník poznamenal, že udělení oprávnění pro fotoaparáty umožní aplikacím přistupovat jak k přední, tak také k zadní kameře vašeho iPhonu. Samozřejmě pouze v případě, že je aplikace spuštěná v popředí. Díky tomu je aplikace schopná tajně nahrát obsah a spustit detekci vašeho obličeje v reálném čase. To vše bez jakéhokoli oznámení nebo indikace – žádný zvuk, světlo ani použití LED diody.

Kraus se rozhodl na YouTube zveřejnit ukázku svého dokumentu. To si samozřejmě můžete spustit níže:

Velmi znepokojující je ale fakt, že toto nastavení ochrany osobních údajů je nastaveno již od výroby. Ve skutečnosti se zdá, že se jedná o další případ typu „jedná se o funkci, nikoliv o chybu“. Samozřejmě by někdo mohl tvrdit, že se jedná o dobrou funkci, díky které mohou vlády sledovat teroristy a další nebezpečné osoby. To je jistě možné, problém ale je, že jde o vážný zásah do soukromí každého uživatele. Apple byl přeci ten, kdo říkal, že bezpečnost a soukromí je na prvním místě.

Vybízí se zde tak otázka, co všechno je možné díky této „funkci“ zjistit. Podle Felixe Krause může aplikace získat nejen data o snímku, díky kterým mohou daného uživatele vystopovat, ale dokonce vás může sledovat, když například sedíte na záchodě. V tomto případě se o svou činnost dělíte s dalšími lidmi, aniž byste o tom věděli.

Kraus prohlásil, že existuje velmi málo možností, jak se tomuto vyhnout. Ovšem i málo může někdy postačit. Jednou z možností je prý vybavit fotoaparát kryty. Na Amazonu najdete hned celou řadu takových doplňků. Společnost Google o celé situaci již informovala konkurenční Apple.

Zdroj: thenextweb.com

Exit mobile version