Dotekomanie.cz

Fototest: Galaxy Note 8 vs. iPhone 7

Do redakce se nám dostal Samsung Galaxy Note 8 a ačkoli za pár dní bude představen iPhone 8, rozhodli jsme se udělat porovnání s loňským iPhonem 7. Ten má totiž stále co nabídnout v čele s 12MPx fotoaparátem s optickou stabilizací se světelností f/1.8. Na druhé straně tu pak máme Note 8 s duálním fotoaparátem také s rozlišením 12 MPx. Širokoúhlý (klasický) snímač má světelnost f/1.7, zatímco teleobjektiv pak f/2.4.

Jelikož v redakci nemáme momentálně iPhone 7 Plus, nemůžeme porovnat teleobjektiv. V tomto fototestu se tak budeme zabývat pouze hlavním fotoaparátem Note 8, čemuž odpovídá i následující tabulka. Parametry na papíře nejsou zase tolik rozdílné, přesto má Note 8 na vrch například v lepší světelnosti.

Den

Začneme za denního světla. Na prvním snímku lze pozorovat odlišné nastavení vyvážení bílé. Jako přirozenější na mě působí barevný nádech fotky z Note 8. Další dvě fotky byly pořízeny brzo ráno, kdy slunce je ještě nízko. Note 8 zde viditelně zvolil barevný nádech více do oranžova. Čtvrtý srovnávací snímek pořízený již kolem sedmé hodiny večerní vypadá spíše ve prospěch Samsungu. Jeho fotka má výraznější stíny, zatímco u iPhonu je taková zašedlá.

Note 8 (vlevo) x iPhone 7 (vpravo)

 

 

 

 

Při přiblížení na 100 procent ale vidíme, že detaily jsou na velmi podobné úrovni, ačkoli Note 8 tuto scénu zvládl o něco lépe. Projevuje se také o něco více širokoúhlý záběr Note 8, což lze pozorovat i na další fotce.

 

 

Noc

Ve dne dnes fotí dobře téměř každý telefon. Ta správná výzva přichází za horšího světla. Proto jsem vyrazil vyfotit několik snímků právě v noci. Pokud je k dispozici více světla jako třeba na první fotce, volí Note 8 kratší čas expozice (1/10 s) a vyšší ISO, zatímco iPhone téměř vždy jde cestou delší expozice (1/4 s) a nižší ISO. Levá fotografie, tedy ta z Note má podstatně více detailů a také můžeme pozorovat světlo na stromech podél ulice. Na dalších dvou se projevuje více šumu na fotkách z iPhonu a jeho redukce funguje u Note 8 lépe.

 

 

 

 

Pokud se na tomto snímku zaměříme na výřez, opět vidíme o trochu méně šumu na fotce z Note 8. Toto vyhlazování a odstraňování šumu je znát hodně na další fotce, kde již bylo opravdu málo světla a stromy jsou v podání iPhonu o trochu ostřejší.

 

Všechny snímky si můžete stáhnout najednou zde

Shrnutí

Na to, že oba telefony od sebe dělí jeden rok, není rozdíl zase tak velký. Přesto Note 8 nabídne především lepší redukci šumu a širokoúhlejší objektiv. Oba telefony v denních podmínkách nabízí mírně odlišný barevný nádech fotografií. Zde je ale spíše na vás, který z nich se vám více líbí. Celkově ale nabídne lepší fotoaparát Galaxy Note 8.

Exit mobile version