Dotekomanie.cz

Motorola si patentovala displej, který se sám po poškození opraví

Motorola si patentovala displej, který se sám spraví poté, co praskne. Napravení prasklin na displeji se docílí pomoci speciálního materiálu, který se nahřeje. Každopádně jde jen o patentovanou představu na papíře.

Displej se vám spraví, sklo nikoli

Motorola chce docílit samo opravování displejů. Nový patent zahrnuje možnost mírné opravy LCD a LED displejů. V patentovém dokumentu se píše, že na displeji by byla speciální vrstva z tvarovatelného paměťového polymeru, který může být deformován a při zahřátí opět vyspraven do původního tvaru. Doposud předem neznámá a nespecifikovaná forma opravy by mohla sama lokalizovat místo, kde je paměťová vrstva poškozena a v přímo v bodě poškození a v jeho blízkosti by došlo k nahřátí.

Nový patent však neřeší problém s prasknutým sklem. Málokdy se stane, že by vám praskla jen dotyková plocha/displej bez toho, aniž by prasklo přední sklo. Pokud tedy nový materiál aplikovaný na displeje bude schopen opravit samotný displej, nevyřeší se tak problém s prasknutým čelním sklem. Po samo opravení displeje i tak bude nutné provést výměnu skla, které bývá přilepené k samotnému displeji. Odstranění skla probíhá pomocí nahřívání speciální pistolí. A další teplo, které by nebylo přidané samo novým materiálem, by mohlo případně způsobit deformaci speciálního paměťového materiálu.

Pokud Motorola uspěje, půjde o revoluční novinku, avšak zatím je potřeba vyřešit spoustu dílčích problémů a též nákladnost samoopravovací vrstvy.

Zdroje: theverge.com, pdfaiw.uspto.gov

Exit mobile version