Dotekomanie.cz

iOS: Google i nadále zůstane hlavním vyhledávačem, Applu zaplatí miliardy

Agentura Bernstein, která se zabývá cennými papíry, dnes poslala svým klientům velmi důležitou zprávu. V ní se uvádí, že společnost Google v letošním roce zaplatí svému hlavnímu konkurentovi přibližně 3 miliardy dolarů. Na oplátku bude Apple ve svých iPhonech a iPadech upřednostňovat vyhledávač Google.

Před třemi lety, za stejná licenční práva, Google americkému gigantovi zaplatil o trojnásobek menší cenu než v letošním roce. Navýšení ceny má podle všeho na svědomí rychle se rozvíjející služby Applu. Jeho další kus podnikání tedy rychle narůstá. Pokud bude Apple pokračovat tímto směrem, obrat z jeho služeb by mohl v budoucnu hrát významnou roli.

K celé situaci se navíc vyjádřil také analytik A.M. Sacconaghi Jr.:

„Zveřejněné dokumenty jednoznačně prokazují, že společnost Google před třemi lety Applu zaplatil „pouze“ 1 miliardu dolarů. Jsme přesvědčeni o tom, že celková výše nových licenčních práv, mezi Googlem a Applem, bude v tomto roce činit téměř 3 miliardy dolarů.“

Na internetu se již začínají objevovat takové názory, že by Google mohl od této smlouvy časem odstoupit. Určitá pravděpodobnost tu samozřejmě je, nicméně jsem přesvědčen o tom, že by si Google podřízl větev. iOS zařízení přispívají značnou částí k příjmům Googlu, a to z mobilního vyhledávače. Pokud by se Google rozhodl odejít od smlouvy, mohl by v budoucnu nést následky – zejména na trzích, kde má Apple větší podíl.

Od prvního dne byl Google hlavním vyhledávačem iPhonu. Další jeho aplikace, jako je například YouTube a Google Maps, byly součástí systému pouze do verze iOS 6. Apple se rozhodl jít vlastní cestou, neboť před několika lety představil svou vlastní aplikaci s mapovými podklady. Nicméně, i tak si můžete veškeré Google aplikace stáhnout z App Storu.

Zdroje: phonearena.com, androidcentral.com

Exit mobile version