Dotekomanie.cz

MP3 formát končí

Hudební průmysl byl ovlivněn dvěma událostmi, které změnily trhy – příchod prvního iPodu a nedávné rozšíření služeb pro streamování hudby. Tak trochu se ale opomíná, že revoluce přišla s formátem MP3, který zabíral jen 10 % velikosti běžných hudebních souborů. Následně jsme se dočkali softwaru pro převod obsahu audio CD do MP3.

Samotný formát MP3 začal vznikat v roce 1980 ve výzkumném centru Fraunhofer Institute for Integrated Circuits v Německu, přičemž oficiální uvolnění se datuje do roku 1993. Na počátku nebyl tento zvukový formát přijat kladně mnohými společnostmi, ale razantní rozšíření mezi uživateli jej prosadilo po celém světě. Také se stal populárním díky nelegálnímu sdílení na internetu.

Po několika dekádách dochází k ukončení podpory, což bylo oznámeno na stránkách Fraunhofer Institute for Integrated Circuits. Konkrétně byl ukončen licenční program pro MP3, což je spojeno s patenty a softwarem.

Samozřejmě to neznamená, že by formát přestal existovat ze dne na den. Ještě dlouhou dobu se sním budeme setkávat, ale již zde nebude jakákoliv podpora, což se odrazí na trhu se zařízeními. To se týká přehrávačů, počítačů, mobilů a také softwaru.

Ještě bude dlouho trvat, než MP3 vymizí z trhu, ale jeho osud je zpečetěn. Fraunhofer IIS uvádí ve své zprávě, že jeden z důvodů byl přechod mediálních společností na novější, efektivnější a lepší rodiny formátů jako AAC a MPEG-H.

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version