Dotekomanie.cz

MediaTeku klesl počet exportovaných procesorů

Čínský výrobce procesorů MediaTek začíná mít menší problémy. Za první čtvrtletí roku 2017 dodal méně procesorů než za předchozí čtvrtletí. Problémem může být odklon výrobců telefonů od těchto procesorů a též sílící hlavní konkurent Qualcomm. Qualcom je na vzestupu, a to i přesto, že musel platit mnohasetmilionové pokuty za monopol.

Propad zatím není drastický

Ačkoli propad zatím není drastický pro samotnou společnost, uvidí se teprve v dalším čtvrtletí roku 2017, jak se prodeje společnosti vyvíjí. MediaTek v loňském roce prodal celkem 480 milionů čipsetů, což je skoro půl miliardy. Za první čtvrtletí tohoto roku prodal 100 milionu kusů, což by v přepočtu na celý rok bylo 400 milionů prodaných kusů. To by znamenalo propad o 80 milionů kusů čili o 17 %. Analytici však očekávají nárůst prodeje v druhém čtvrtletí, a to až na 120 až 130 milionů prodaných čipsetů.

Od MediaTeku totiž odchází zákazníci. Konkrétně jeden z největších čínských výrobců Oppo a Vivo, taktéž Meizu nebo v Česku dobře známé Xiaomi. Ti přešli ke konkurenci, anebo si vytvořili vlastní čip, jako třeba Xioami (více o novém čipu od Xiaomi s názvem Surge). Výše zmíněné firmy přešly k největšímu rivalu, a to ke Qualcomu a jeho čipům s názvem Snapdragon. Důvodem mohou být problémy s novým top čipem Helio X30, který prý má nedostatky s výkonem, a navíc se z neznámých důvodů zpomalil výrobní proces. Pokud prý bude současný trend odcházení od MediaTeku i nadále pokračovat, klesne brzy podíl tohoto výrobce na čínském trhu pod 40 %.

Zdroj: gizchina.com

Exit mobile version