Dotekomanie.cz

Google – počet smartphonů v Česku vzrostl o 241 %

Podle nových studií společnosti Google se počet chytrých telefonů v České republice ztrojnásobil, a to za pouhé tři roky. Za tímto zjištěním stojí velmi rozsáhlá studie Googlu, která probíhala po dobu pěti let. Za tu dobu bylo navíc provedeno 625 tisíc rozhovorů se spotřebiteli z celého světa.

Podle studie Googlu se počet chytrých telefonů za pouhé čtyři roky celosvětově zdvojnásobil. V průběhu posledních pěti let se firma Kantar TNS, která byla najata přímo Googlem, dotazovala hned několika spotřebitelů, a to po celém světě. Dotazník spočíval v jejich zvyklosti týkající se internetu. Veškeré odpovědi Google shromáždil a „vyždímal“ z nich pozoruhodné změny v mediálních zvyklostech, ale také i v každodenním životě, které v posledních pěti letech nastaly díky nástupu internetu.

Počet chytrých telefonů v České republice vzrostl o 241 %

V roce 2012 měl ve 40 zemích, ve kterých výzkum probíhal, přístup k chytrému telefonu jen jeden ze tří spotřebitelů. O pouhé čtyři roky později toto číslo vzrostlo na ohromujících 70 %. V současné době, tedy v České republice, používá 58 % lidí chytrý telefon oproti 17 % před 5 lety. To představuje nárůst v počtu chytrých telefonů o 241 %.

Spolehlivý partner

Pro většinu lidí v České republice představuje pravděpodobně největší změnu jejich chytrý telefon. I když se smartphony rychle šíří všemi demografickými skupinami, chytrý telefon je stále největším partnerem zejména pro lidi mladší 25 let.

Ti používají chytrý telefon především k následujícímu:

Jde o první věc, po které ráno sáhnou: pro uživatele chytrých telefonů v České republice (mladší 25 let) představuje jejich telefon oblíbený způsob k vyřizování každodenních úkonů, jako je zjišťování času (68 %) nebo nastavení budíku (68 %).

Země mnoha zařízení

Podle slov Googlu již skončily časy, kdy byl chytrý telefon považován pouze za sekundární zařízení. Z celého světa zhruba jedna třetina uživatelů chytrých telefonů uvádí, že se na internet připojuje častěji z chytrého telefonu než z počítače či tabletu.

Lidé navíc používají své chytré telefony více než kdy jindy. V roce 2012 se společnost Google v České republice lidí ptala, zda používají chytré telefony, tablety či počítače. Tehdy 62 % uživatelů používalo jedno z těchto zařízení, 16 % dvě a pouze 2 % používala všechna tři zařízení. O pět let později, desetkrát tolik lidí, tedy 20 %, používá všechna tři zařízení. Ostatní zařízení se rozšiřují mnohem rychleji – 32 % lidí používá „chytré televize“ s přístupem na internet.

O zprávě

Nová zpráva z výzkumu předkládá výsledky z obsáhlé studie, která probíhala pět let a během jejíhož trvání Google a Kantar TNS provedly přes 625 tisíc rozhovorů se spotřebiteli z celého světa. Jedná se o období, v němž přibyly stovky milionů nových uživatelů internetu.

Údaje z České republiky:

Zdroj: googlepresscz.blogspot.cz

Exit mobile version