Dotekomanie.cz

EU se chce zaměřit na geoblokaci online obsahu

Když se streamovací služba Netflix otevřela světu, mnozí si mysleli, že díky tomu bude dostupný kompletní obsah, jaký nalezneme v USA. Bohužel to tak nefunguje. Omezení vyplývají z autorských práv, do kterých se odráží geoblokace. Jinak řečeno, služby si hlídají, v které zemi se nacházíte a podle toho vám poskytují obsah.

Evropská unie se nyní chce zaměřit na tento problém a připravuje legislativu, která by do jisté míry měla zrušit blokování obsahu na základě lokace daného uživatele. To znamená, že pokud si budete předplácet nějakou českou službu a vycestujete do zahraničí v rámci EU, provozovatel služby vám nebude moci upravit obsah na základě toho, že se již nenacházíte v Česku.

Díky nové legislativě by uživatelé mohli využívat služby z domovské krajiny (kde je objednali) i v jiných zemích v rámci Evropské unie. Bohužel to ale nebude znamenat, že by například Netflix musel zpřístupnit obsah z USA i v zemích EU. Na toto si unie zřejmě netroufá a snaží se vylepšit postavení zákazníků vůči takovým službám.

Uvidíme, jestli se někdy dočkáme kompletního zrušení blokace obsahu na základě geolokace. Rozhodně by se jednalo o vítaný pokrok v globální míře.

Zdroj: 9to5mac.com

Exit mobile version