Dotekomanie.cz

Android klávesnice – která je nejlepší pro přechod z iOS?

Na Dotekománii již působím několik měsíců. Za tu dobu mi v rukou prošlo hned několik zajímavých Android telefonů, které mě vždy nějakým způsobem zaujaly. Například u takového Xiaomi Mi Note 2 jsem si zamiloval velký displej a celkovou konstrukci, která se v rukou držela prostě dokonale. Samsung Galaxy S7 mě pro změnu zaujal svou extrémní výdrží baterie a perfektním fotoaparátem, což u iPhonu neznám, tedy alespoň, co se dobrého akumulátoru týká.

Největší problém pro jablíčkáře není ani tak přechod na Android, jako spíš určité prvky operačního systému od Googlu. Ano, je pravda, že jakmile přejdete ke konkurenčnímu Androidu, můžete se rozloučit s propojením mezi Macem a dalšími hračkami od Applu. Ale i to se dá překousnout, ovšem pokud vám na těchto zařízeních nestojí hned celý byznys.

Co se však nedá překousnout, jsou klávesnice, které jsou dostupné v Google Play. Je úplně jedno, jakou používáte – tovární od Googlu či třetích stran. Pro jablíčkáře tohle bude nejhorší stresové období, tedy než si na klávesnici samozřejmě zvykne. Abych vůbec mohl testovat některé kousky s Androidem, musel jsem si dobré dva dny protrpět zvykáním si na novou klávesnici.

Vám to dost možná přijde normální, že každý výrobce má de facto své vlastní rozvržení pro klávesnici. Ovšem mě, jakožto jablíčkáře, rozhodně ne. Na jakémkoliv iOS zařízení budu pracovat, vždy budu mít jednu a tu samou klávesnici. To je velká výhoda.

Nicméně, nepíšu tento článek proto, abych tu zbytečně rýpal do Androidu. Mým úkolem bylo zjistit, která klávesnice bude ta nejlepší. Tedy, abych vše uvedl na pravou míru – vybral jsem pár klávesnic, které jsou svým prostředím nejblíže k iOS a nejrychleji si na ně dokážu zvyknout. Toto téma je určené především pro majitele iPhonu či iPadu, kteří se bojí „načuchnout“ ke konkurenci. Po přečtení zjistíte, že se vlastně nemusíte ani tolik bát.

Nejlepší tovární klávesnice

Inu, ačkoliv se mi to přiznává velmi těžce, tak nejlepší klávesnici (z Android výrobců) má prostě Samsung. Svým prostředím a celkovým rozvržením nejvíce připomíná tu od Applu, a to je prostě „super cool“ zjištění. Ano, je pravda, že TouchWiz v podání jihokorejského výrobce nabízí až příliš mnoho zbytečných úprav a zásahů do systému, ovšem je to ta nejlepší volba pro přechod z iOS na Android.

Na klávesnici jsem si v podání Samsungu nemohl zvyknout jen z jediného důvodu. Pro své každodenní účely používám iPhone 5s, jehož displej čítá pouhých a stále dostačujících 4 palců. Ovšem Galaxy S7 má palců o poznání víc. Z toho vyplývá jedno jediné – musel jsem si zvykat pouze na velikost displeje.

Alternativa v podobě třetí strany

Nejlepší alternativu jsem na Google Play hledal velmi dlouhou dobu. Vyzkoušel jsem více než 5 klávesnic, ovšem vyhovovala mi jen jedna. Ano, kýženou klávesnicí nemůže být žádný jiná, než ta od SwiftKey. A právě tato klávesnice je, řekněme, druhou nejlepší volbou pro iOS uživatele. Zvykání sice trvá o poznání déle, než na té od Samsungu, ale jakmile si zvyknete, bude z vás mistr  ve psaní SMS zpráv (posílají se ještě vůbec?). Pokud tedy nechcete přecházet na Samsung telefony, doporučuji vám sáhnout po SwiftKey – je zdarma a naprosto skvělý.

Propadák, za který bych neutratil ani halíř

Největším propadákem je bezesporu klávesnice přímo od Googlu. Pro mě osobně bylo velmi těžké si na ni zvyknout. Celkové rozložení je takové divné a nehezké, velmi těžce se trefuji do jednotlivých písmenek. Je sice pravda, že si klávesnici mohu upravit, to mi však nestačilo. Vězte, že pokud používáte iOS několik let, rozložení od Googlu bude pro vás za trest.

Mějte však stále na paměti, že se jedná pouze o můj osobní pohled na celou problematiku. Nehledejte v tom zbytečné útoky na Android, protože se o žádný útok nejedná. Jedná se pouze o subjektivní pohled na věc.

Exit mobile version