Dotekomanie.cz

Rozmohl se nám tady takový nešvar – absence 3,5mm jacku [komentář]

Vloni na podzim jsme se dočkali představení iPhonu 7 bez 3,5mm jacku pro připojení sluchátek. Nebyl to sice první telefon, který tento konektor odstranil, je ale rozhodně nejprodávanější. Tím pádem má tento krok velmi široký dosah. A zasáhl i mě, používám totiž nyní iPhone 7. A tak žiji již čtvrt roku bez 3,5mm jacku a chci se s vámi podělit o to, jaká vlastně tato „budoucnost“ je.

Kuráž

Byl to opravdu odvážný krok od Applu jen tak ze dne na dne bez pořádné alternativy odstranit fungující konektor. Je však vcelku impozantní, jak dlouho se tu tento standard udržel. Poprvé byl totiž používán již kolem roku 1870 při přepojování na telefonních ústřednách.

Dnešní velikost 3,5 mm byla představena v 60. letech minulého století, samotná technologie se však moc nezměnila. Z tohoto hlediska tak vlastně jeho vynechání vcelku dává smysl, jelikož jack je analogový a již zde máme lepší plně digitální alternativu. To bych mohl říct, kdyby tu nějaký univerzální nástupce byl. Jenže tomu tak bohužel není a žádný nový standard, který by najednou začali všichni integrovat tu není.

Nesmysl

Konkrétně Apple řeší absenci sluchátkové konektoru Lighting konektorem nebo bezdrátovým spojením. Ani jedno řešení však není ideální řešení. Problémů je hned několik. V balení k iPhonu 7 sice dostanete EarPods sluchátka s Lighting koncovkou, jenomže tato sluchátka si již nepřipojíte k ničemu jinému než k iPhonu (popřípadě iPadu). Ani k počítači od stejného výrobce. A tak zatímco dříve jsem si mohl bez problémů starší EarPods s jackem zapojit do notebooku, dneska to již nejde. Musel bych nosit další sluchátka s jackem. Aspoň, že obsah balení iPhonu doplňuje opačný adaptér, tedy z 3,5mm jacku na Lighting konektor. To vám alespoň umožní připojit svá původní sluchátka. Jenže nosit u sebe malý adaptér rozhodně není žádná výhra.

Další velký problém tkví v nemožnosti zároveň nabíjet a poslouchat hudbu. Tento problém mě za celou dobu používání asi nejvíce iritoval. Osobně mě to asi donutí pořídit si bezdrátová sluchátka, které zatím nemám. Běžně třeba v práci poslouchám hudbu z telefonu. Jenže když se mi dnes vybije baterka, tak musím přestat poslouchat hudbu a začít nabíjet. Velmi omezující. Přitom stačilo integrovat bezdrátové nabíjení a svět by byl hned aspoň o trochu růžovější.

Ohledně bezdrátových sluchátek je situace o to vtipnější, že Apple představil své AirPods, jenže si za ně účtuje částku pět tisíc korun. Naštěstí je na trhu celá řada jiných bezdrátových sluchátek i v levnějším segmentu. Je zde však nutno podotknout, že technologie Bluetooth nenabízí takovou kvalitu jako klasické drátové spojení.

Ovce

Dobře, tak Apple se zbavil sluchátkového konektoru. Bohužel tento nešvar začínají následovat i další výrobci jako ovce. HTC představilo modely U také bez jacku, a Samsung ve svém novém top modelu ho má též vynechat. Na platformě Android je však situace o něco lepší.

Novým standardem pro sluchátka se má stát USB-C. Dnes sice na trhu nekoupíte snad žádná sluchátka s touto koncovkou, to se snad brzy změní. Jenže opět bohužel nebude moci drátově dobíjet a zároveň poslouchat hudbu. Zde sice někteří výrobci můžou integrovat bezdrátové nabíjení, to ale není tak rychlé.

Pokud si porovnáme kuráž Applu při odstranění 3,5mm jacku a při vybavení nových Macbooků Pro jen konektory USB-C, je druhý zmíněný krok vlastně vcelku logický. USB-C je totiž nový plně univerzální standard a náhrada za klasické USB. A ačkoli dnes budete používat spoustu adaptérů, stále můžete nabíjet a poslouchat hudbu zároveň. Lighting však rozhodně plnohodnotná univerzální náhrada není.

Jednou stejně musel odejít

Jistě je třeba se posunout dál. Konektor 3,5mm jack je dnes již vcelku zastaralý a vzhledem k miniaturizaci a ztenčování telefonu na něj pravděpodobně nebude ani místo. To již můžete vidět třeba u Moto Z, která je tak tenká, že se tam jack jednoduše nevejde. Jenže masivně tento konektor odstranit bez plnohodnotného nového standardu není úplně šťastné řešení. Zvlášť Apple to dle mého názoru nezvládl, jelikož takové bezdrátové nabíjení mít iPhone 7 klidně mohl.

Na druhou stranu je to pravděpodobně jediný výrobce, který si to může dovolit aniž by mu to nějak ovlivnilo tržby. A jak to tak vypadá, určí se tím i trend a ostatní ho již dnes začínají následovat. Osobně však koupi zařízení bez 3,5mm jacku nedoporučuji. Minimálně ne v blízké době, vrací nás totiž spíš do dob minulých než budoucích. Před deseti lety, telefony také jacky neměly.

Jaký je váš názor na tento trend? Podělte se s námi o něj v diskuzi

Exit mobile version