Dotekomanie.cz

Internet v zahraničí nežere jen data, ale hlavně peníze [sponzorovaný článek]

Dovolená je odpočinkem pro tělo i duši. Bohužel ale málokdy také pro mobilní telefon a internet. Někdo v zahraničí surfuje o sto šest na skutečných vlnách, jiný na těch virtuálních. Jak je to tedy ve skutečnosti s internetem v zahraničí? Měli bychom se v zahraničí připravit na přemrštěné ceny za 1 MB dat, anebo se vše dá jednoduše obejít?

Připojením na Wi-Fi se nedá nic zkazit

Otevřenou síť chytnete v zahraničí na letišti, v hotelu a často i při procházce městem nebo v kavárně. Bezdrátový signál bude občas jako Velký bratr – stále s vámi. Jestliže trávíte zasloužené volno v některém z oblíbených prázdninových letovisek, nemusíte se absence internetu obávat. Pokud ale nejedete na poznávací zájezd a mezi vaše prázdninové priority patří spíše dobrodružství, lezení po horách nebo objevování zapomenutých pláží, pravděpodobně svým kamarádům do Česka selfie nepošlete. Na špičkách pohoří i plážích připojení pořád chybí a ještě dlouho chybět bude. Data vám poryv větru nepřivlaje, takže u moře budete moct surfovat opravdu jedině na skutečných vlnách. A to je možná dobře.

Datové balíčky pro internet v mobilu

Pokud se nechcete spoléhat jen na Wi-Fi připojení a toužíte být online i na místech, kde na vás signál nečíhá, zkuste se poohlédnout po datových balíčcích. Nabídka datových tarifů je různorodá a závislá na zóně, do níž prázdninová destinace spadá. Nejlevnější bude pochopitelně v Zóně 1, čili v zemích EU. Zóna 2 platí pro zbylé země Evropy a zóna 3, která je nejdražší, pro zbytek světa.

Pokud tedy jedete do oblíbeného Chorvatska, které spadá pod jedničku, mobilní internet nepředstavuje investici, která by vás zruinovala. A příliš nezáleží na tom, zda máte tarif od O2, T-Mobile či Vodafone. Během letošního roku, konkrétně v červnu, by navíc mělo v důsledku rozhodnutí Evropské komise dojít ke zrušení roamingu v členských zemích EU, a tak se Češi, kteří do některé z nich vyrazí, nebudou muset děsit dovolenkových účtů za telefon.

O2 se tentokrát překonalo

Relativně přijatelnou nabídku internetu v zahraničí předvedlo O2, operátor, kterého zbývající dva na produktovém poli poměrně často „válcují“. O2 nabízí jednorázové datové balíčky, jejichž prostřednictvím lze navýšit základní objem dat. Rozděleny jsou do dvou zón: „Evropa“ a „Svět“. Za 1 000 MB (tedy 1 GB) v rámci Evropy (EU + Švýcarsko, Lichtenštějnsko, Norsko a Island) zájemci zaplatí 999 Kč. Na stejnou sumu pak zájemce vyjde, pokud prosurfuje 250 MB jinde ve světě.

Zaplať, co projedeš

Roaming má v záloze ještě jednu možnost, a tou je řešení, kdy si po návratu zaplatíte pouze ta data, která jste skutečně spotřebovali. Zní to velice lákavě a ceny za 1 MB nejsou zas tak hrozné. U O2 1,60 Kč, u T-Mobile 1,65 Kč a u Vodafone 1,66 Kč v EU. Pokud ale hodláte opustit kontinent, není to nejlepší volba. Daleko od domova vás totiž 1 MB vyjde na více než 300 Kč.

Exit mobile version