Dotekomanie.cz

Začne Apple vyrábět iPhony v USA?

Nově zvolený prezident Spojených států Donald Trump se v posledním rozhovoru pro deník New York Times rozpovídal o setkání s generálním ředitelem společnosti Apple, které proběhlo jen chvíli po oznámení konečných výsledků prezidentských voleb. Kromě toho, že Tim Cook pogratuloval Donaldu Trumpovi k vítězství, tak jedním z hlavních témat byl také možný přesun celé výroby chytrých telefonů z Asie do domovské země.

Donald Trump se údajně stane hlavním iniciátorem toho, aby si společnost Apple postavila výrobní linky v USA místo v Číně nebo Vietnamu, kde momentálně mají daleko levnější pracovní silu a lepší dostupnost potřebných součástek. Jeho úřad má v plánu přednést kongresu návrh, který přinese obrovské snížení daní pro podniky. To má Apple motivovat k vybudování továren a tím pádem následně vznikne větší množství pracovních nabídek pro Američany.

Samozřejmě dojde ke snížení nezaměstnanosti, což může také zahrát do karet Trumpovi z pohledu splnění jednoho bodu ve volebním plánu. Navíc nedávno v Japonsku proběhla zpráva, že Apple požádal smluvní výrobce Foxconn a Pegatron, ať vytvoří plány k vybudování výrobních linek v USA pro výrobu chytrých telefonů. Zatímco Foxconn souhlasil, tak Pegatron vzhledem k neúměrným nákladům vůbec nepřistoupil k zahájení této diskuze.

Závěrem zůstává otázkou, zda případný přesun výroby do Spojených států nebude mít citelný vliv na zvýšení cen, jak při výrobě, tak i v konečném prodeji.

Zdroj: cnet.com

Exit mobile version