Dotekomanie.cz

Panasonic představil ohebnou baterii, uplatnění nalezne v IoT a nositelné elektronice

Mobilní svět se poslední dobou točí především okolo baterií Samsungu, pozornosti by ale neměla uniknout ani nejnovější inovace od Panasonicu. Japonská společnost vyvinula baterie, které je možné ohnout až v poloměru 25 mm, nebo překlopit o 25°, přičemž článek si i po 1000 ohnutí/překlopení stále udrží 99 % své původní kapacity.

Na rozdíl od standardních baterií, třeba těch u Samsungu Galaxy Note 7, by však ani při takovémto zacházení nemělo dojít k úniku vnitřních chemikálií či dokonce vznícení nebo explozi. Napomáhá tomu i speciální laminovaný obal, který dokonale udržuje strukturu baterie.

Nicméně jako většina nových vynálezů má i baterie od Panasonicu podstatný háček. Vyvinutá technologie zatím dovoluje uchování kapacity jen v hodnotách od 17,5 do 60 mAh. Oproti 3000mAh bateriím v dnešních smartphonech je to tedy značný rozdíl.

Pro méně náročnou elektroniku by ale baterie takovéto kapacity mohly bez problému postačovat. Například hodinky Pebble Time se svou 150mAh baterií vydrží i více než týden používání. Ohebné články od Panasonicu by tedy mohly své uplatnění najít například v nositelné elektronice, nebo příslušenství k ní. Jako příklad můžeme uvést náramky pro chytré hodinky, které v sobě obsahují několik podobných baterií a prodlužují výdrž zařízení.

Potenciální využití by baterie mohly mít i ve stále se rozšiřujícím průmyslu internetu věcí. Například v bezdrátových senzorech malých rozměrů, které jsou energeticky jen minimálně náročné a s takovýmto akumulátorem mohou vydržet relativně dlouhou dobu.

Panasonic zvažuje i využití v chytrém oblečení, což ale většina lidí v běžném životě neocení. Jelikož je ale tato technologie teprve na samotném počátku, je zde spousta prostoru pro další vývoj a v budoucnu se jistě dočkáme akumulátorů s mnohem větší kapacitou. Takové baterie pak již bude možné využít i v telefonech, například těch kompletně ohebných. Ohebný displej již máme a ohebná baterie je další věc, která by vývoj takového telefonu mohla značně usnadnit.

Panasonic o svých bateriích ještě sdělí více podrobností na technologickém veletrhu CEATEC JAPAN 2016, který se koná od 4. do 7. října. Následně začne s rozesíláním vzorků, které padnou do rukou výrobců a ti už jistě vymyslí nějaké rozumné a efektivní využití.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version