Dotekomanie.cz

Mediatek představil Helio X30

V první polovině minulého roku jsme se dočkali představení procesoru Mediatek Helio X20. Ještě téhož roku se začalo mluvit o nástupci Helio X30, který byl právě v těchto dnech představen. Oproti předchůdci došlo na vylepšení v některých oblastech, ale například částí zaměřených na kódování a dekódování videa se vylepšení nedotklo.

Stále se jedná o 10jádrový procesor, kde zejména byla zvýšena taktovací frekvence, ale dvě jádra pro vyšší výkon byla vyměněna za Cortex A73. Maximální frekvence se zastavila na 2,8 GHz. Zatímco Helio X20 podporovalo maximálně 4 GB RAM, nyní budou moci vznikat zařízení s 8 GB RAM.

Výrobci budou také moci zakomponovat senzory na focení s rozlišením až 28 MPx. X20 mělo grafiku Mali, avšak u X30 došlo na výměnu za PowerVR 7XT. Díky tomu se zvýšil výkon 2,4x a došlo na 58% zlepšení úspory energie. Celkově je podle výrobce X30 o 43 % lepší ve výkonu. Samozřejmě došlo na úsporu energie, až o 53 %.

Specifikace Mediatek Helio X30

První smartphony se mohou s touto novinkou objevit až v první polovině roku 2017. Pravděpodobně se objeví i u renomovanějších výrobců, nejen u méně známých značek.

Zdroj: fonearena.com

Exit mobile version