Dotekomanie.cz

Xiaomi – konečně podpora 800MHz LTE frekvence? [aktualizováno]

Společnost Xiaomi umí nabídnout velmi dobrá zařízení za přijatelné ceny. V recenzích získávají kladná hodnocení, ale většinou je velkým mínusem podpora LTE frekvencí. Například top model Xiaomi Mi5 nepodporuje velmi důležitou frekvenci pro Českou republiku – konkrétně 800 MHz (B20).

Xiaomi mobily zvládají vyšší frekvence, které jsou ve městech, ale jakmile vyjedete na venkov nebo do menších měst, tak se musíte spokojit s 3G, pokud to umožňuje mobilní síť. Zatím jsme neviděli jakýkoliv posun u tohoto výrobce, nebo aspoň náznak, že by došlo na rozšíření podpory LTE.

Avšak v tichosti se objevilo zařízení, které by mohlo zaujmout nejednoho zájemce o Xiaomi smartphone. Konkrétně jde o Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition. V podstatě se jedná o běžný model, jenž byl vytvořen pro tchajvanský trh. U něj najdeme rozšířenou podporu LTE. Oficiální stránky uvádějí následující frekvence – LTE FDD B1/2/3/4/5/7/8/20/28.

Pro Českou republiku jsou důležité konkrétně B1 (2100 MHz), B3 (1800 MHz), B7 (2600 MHz), B8 (900 MHz) a B20 (800 MHz), tudíž s tímto modelem byste neměli u nás jakýkoliv problém.

Samozřejmě zůstává otázkou, jestli Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition bude určen jen pro tchajvanský trh a jestli se jedná jen o výjimku. Tudíž jsme zaslali náš dotaz do společnosti Xiaomi. Jakmile obdržíme odpověď, budeme vás informovat.

Aktualizováno

V Xiaomi nelení a odpovídají novinářům i v sobotu (aspoň našeho času). Dostali jsme vyjádření, že existují plány na rozšíření podpory LTE frekvencí, zejména pak těch používaných v Evropě. Bohužel úzce souvisí s oficiálním vstupem na evropský trh.

Druhou ne moc pozitivní zprávou je i fakt, že v tuto chvíli neexistuje jakýkoliv časový harmonogram, kdy by se tak mohlo stát. Zde je ale nutné připomenout, že by tuto informaci nezveřejnili jen tak v dotazu od novináře, ale nachystali by si něco více oficiálního. Výsledkem tedy je, že neexistuje veřejný harmonogram.

My si tak budeme muset počkat na oznámení o vstupu na evropský trh. Současně by měly jejich smartphony nabídnout kompletní frekvence LTE.

Co se týče výše zmíněného tchajvanského modelu s podporou LTE, tak se jedná o spolupráci Xiaomi s tamějším mobilním operátorem a oficiálním působení na jejich trhu.

Zdroj: xda-developers.com

Exit mobile version