Dotekomanie.cz

BlackBerry, HTC, Lenovo, LG, Motorola, Samsung, Sony a ZTE jsou žalováni

Prakticky neustále slýcháme, jak se dvě až tři společnosti handrkují o práva na to či ono. Ovšem nyní se vynořil opravdu zajímavý případ. Společnost Creative totiž žaluje osm velkých společností, které se i zabývají mobilní divizí, jako Samsung nebo Lenovo. Ptáte se kvůli čemu? Odpověď je velmi bizarní, firmy jsou žalovány kvůli použití hudebního přehrávače.

Než půjdeme dále, je dobré si osvěžit paměť. Již v roce 2006 byl žalován Apple o 100 milionů dolarů, právě společností Creative. Tehdy se jednalo o žalobu pro nelegálního použití jejího patentu v iPodu – jednalo se použití jednoduché souborové struktury, kterou používá i dnes takřka každý. Apple v procesu prohrál a byl nucen zaplatit poměrně velkou částku.

Nyní se tatáž žalující strana opět ohání tím samým jako kdysi – hierarchický systém pro vyhledávání, zobrazování a přehrávání hudby. Nicméně dnes se na seznamu objevilo mnohem více firem než jedna či dvě. Celý seznam zní: BlackBerry, HTC, Lenovo, LG,  Motorola, Samsung, Sony a ZTE. To není příliš krátký seznam a s každou z nich se chce firma Creative soudit.

Proč se tak děje? Očividně Creative potřebuje peníze a tento způsob je v podstatě nejjednodušší, co může udělat – tedy kromě toho se zvednout a něco dělat. Dřívější výhra ji žene vpřed a hodlá vybrat další značnou částku peněz. Pokud se jí to povede u všech výše psaných společností, můžeme čekat, že proběhnou určité změny v samotných aplikacích, díky nimž tento problém vznikl. Patent je však patent a je nutné to respektovat.

Zdroj: phandroid.com

Exit mobile version