Dotekomanie.cz

EU vyšetřuje Google kvůli jeho aplikacím [aktualizováno]

Aktualizováno 20. 4.

Co se zdálo jen jako další pokus jak šikanovat Google, se nakonec opravdu uskuteční. EU doslova poukazuje na porušení antimonopolních pravidel a dokonce obviňuje Google, že bránění konkurenci v růstu. Google má navíc omezovat rozhodování spotřebitelů, jaké aplikace budou používat a jaké vyhledávání bude v systému.

Slovenská pobočka Googlu uvedla na sociální síti Google+ následující:

„Android pomohol vytvoriť pozoruhodný a najmä udržateľný ekosystém, založený na open-source softvéri a otvorených inováciách. Budeme naďalej spolupracovať s Európskou komisiou, aby sme dokázali, že Android je dobrý pre hospodársku súťaž a dobrý pre spotrebiteľov,“ hovorí Kent Walker, Google Senior Vice President & General Counsel.

V oficiálním prohlášení shrnuje základní fakta o Androidu. Například zdůrazňuje, že nikoho nenutí používat systém výhradně s jeho aplikacemi a službami a že se jedná o svobodné rozhodnutí výrobců.

EU chce dát větší prostor konkurenci, ale je zde jeden háček, konkurence v podstatě není anebo nemůže nabídnout takovou kvalitu služeb.

Google má nyní 12 týdnů, aby zareagoval na obvinění ze strany EU, že brání v rozvoji konkurence, která by mohla ohrozit postavení Androidu. Otázkou je, co je konkurencí myšleno. Je jím systém Windows 10 Mobile, SailfishOS nebo Tizen?

Původní článek 18. 4.

Margrethe Vestager, komisařka pro hospodářskou soutěž v rámci EU, se chce blíže podívat na problematiku kolem předinstalovaných aplikací na zařízeních se systémem Android. Problém má spočívat v dohodě s výrobci a operátory, kteří do svých zařízení instalují aplikace od Googlu – Gmail, Google Kalendář, Chrome a podobně.

Dle komisařky brání tento způsob v rozvoji a zdravé hospodářské soutěži mezi jednotlivými dodavateli podobných aplikací. Google má tak zneužívat své postavení a EU tomu chce zřejmě zabránit. S touto informací přišla tisková agentura Reuters.

Margrethe Vestager

Je jasné, že EU chce dát tímto krokem více možností pro konkurenční software. Navíc by měli mít uživatelé možnost si sami zvolit, jaké aplikace budou moci používat, aspoň podle EU. Avšak v tomto případě by nemuselo jít jenom o nařízení pro Google. Výsledkem by mohla být pokuta v miliardách dolarů nebo 10 % z příjmů Googlu za rok 2015.

Mobilní operační systém Android je dominantním na trhu, ale nikdo nenařizuje výrobcům, aby do zařízení instalovali aplikace od Googlu. Mohou použít čistou verzi systému bez aplikací jako Obchod Play a podobných, ale záhy se dostaneme do části trhu, která nemůže zcela nabídnout alternativy k všeobecně používaným službám.

Uvidíme, jestli se zde rozehraje další kolečko poměrně nesmyslného pokusu nařizovat soukromé firmě, co může dělat a co nesmí v rámci svých produktů a služeb. Dle mého názoru Google ani nezneužívá postavení, zejména s ohledem, že Android je Open Source a například Amazon si jej používá po svém. Konkurenční prostředí tu je, jen konkurence není dostatečně silná a není potřeba ji pomáhat šikanováním kohokoliv.

Zdroje: reuters.com, phonearena.com, reuters.com

Exit mobile version