Dotekomanie.cz

Android N je k dispozici ještě před Google I/O

Každý rok očekáváme, že se Google pochlubí na své vývojářské konferenci I/O novinkami ohledně systému Android. Zpravidla se dočkáme i termínu, kdy bude uvolněna vývojářská verze nazývaná Developer preview. Tentokrát ale došlo ke změně a Google vydává Android N ještě před samotnou konferencí. Navíc dodává, že se nejedná o finální verzi a není určena pro běžné použití.

Největší novinkou Androidu N se stává již tak dlouho očekávaná podpora více aplikacích na jedné ploše. Aby tato novinka fungovala správně, budou muset vývojáři upravit své aplikace a definovat minimální rozměry pro běh aplikace. Dokonce bude součástí i režim obraz v obraze.

Dále se potvrzují nové notifikace, respektive notifikační panel. Samotná upozornění ztratila vzhled karet a nově jsou více úsporná – zobrazují se v seznamu. Je přidána podpora pro rychlé odpovídání přímo z notifikační lišty, díky čemuž nebudete muset odcházet z aktuálně otevřené aplikace.

Android N nabídne upravený Doze mód, který má šetřit energii v momentu, kdy se smartphone nepoužívá. Takže při vypnutém displeji je většina aplikací uspána a jen občas dojde k synchronizaci. Samozřejmě aplikace s vysokou prioritou nebo notifikace mohou zařízení probudit. Další změny se odehrávají pod kapotou. Dochází k nasazení OpenJDK a kompilátoru Jack.

Aby nebylo novinek málo, do Androidu N se dostává režim úspory dat. Novinka omezuje spotřebu dat na pozadí, přičemž dovoluje lepšímu řízení spotřeby samotným vývojářům.

V rámci tohoto představení se dozvídáme také o novém projektu Android Beta Program, který bude dostupný na stránkách g.co/androidbeta. Díky němu by mělo být snadnější získat Android N. Avšak stále zde bude možnost skrze developer.android.com/preview.

Android N je určen pro Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9, Nexus Player a Android One.

Čtěte: Novinky v Androidu N

Zdroj: arstechnica.com

Exit mobile version