Dotekomanie.cz

Pasivní WiFi vyžaduje až 10 000x méně energie

Dlouhou dobu čekáme na nějaký zázrak v oblasti baterií, a jak se zdá, ještě dlouho se nedočkáme. Jedná se totiž o část odvětví, kde nejde jeden den něco vyvinout a hned druhý prodávat novinku. Je zde zapotřebí mnoha investic a testování. Na druhou stranu se objevují projekty zaměřující se na snížení spotřeby energie jednotlivých komponent. Nejžravější součástkou zpravidla bývá displej a následně například WiFi modul. Zejména v momentu, kdy si streamujete data z internetu nebo zálohujete fotografie.

Tým z University of Washington objevil způsob, jak pozměnit WiFi modulu tak, aby spotřebovávaly mnohem méně energie. Uvádí, že mohou snížit spotřebu až 10 000x, přičemž dosah signálu může dosahovat až 30 metrů.

Novinka spočívá ve změně koncepce samotných modulů. Zatímco digitální část prošla razantním vývojem a spotřebovává velmi málo energie, analogová (zajišťující rádiové frekvence) naopak potřebuje stále mnoho energie. Proto oddělili tuto součástku a může být jako jediná v daném dosahu. Generuje signál na určité frekvenci a zbylá zařízení slouží jako pasivní stanice. Ty využijí generovaný signál pro odraz, do kterého zakódují pakety.

Celý systém založený na Pasivním WiFi vyžaduje 1000x méně energie než současné úsporné bezdrátové systémy pro komunikaci (Bluetooth Low Energy, Zigbee). Samozřejmě to ale bude mít dopad na některé vlastnosti. Například maximální teoretická přenosová rychlost se zastavila na 11 Mbps. Ačkoliv se jedná o nízkou hodnotu, může postačovat i v dnešní době.

Dobrou zprávou je, že tuto novou technologii lze adoptovat velmi rychle. Všechna současná zařízení s WiFi ji mohou používat, takže i naše mobilní telefony. Avšak i Internet věcí uvítá tuto novinku.

Pasivní WiFi se dostala do žebříčku velmi důležitých technologických novinek roku 2016 v rámci MIT Technology Review.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version