Dotekomanie.cz

iPhone bez konektoru na sluchátka (3,5mm jack) – skvělý, nebo špatný nápad?

Opět před představením nového smartphonu od Applu se objevují nejrůznější spekulace. Tentokrát se dost často zmiňuje, že by iPhone 7 nemusel obsahovat konektor na sluchátka – 3,5mm jack, který se stal běžnou součástí našich smartphonů.

Ihned, jak se objevily tyto spekulace, zvedla se vlna odpůrců, kteří jasně tvrdili, že je to špatný krok a že si budeme muset kupovat velmi drahý adaptér pro stará sluchátka. Na druhou stranu se nemusí jednat o krok špatným směrem, spíše naopak, může se jednat o další milník v evoluci smartphonů, jak podotýká Quinn Nelson na svém Youtube kanálu.

V jednom ze svých videí vysvětluje, že přechod z 3,5mm jacku na lighting konektor může být vlastně dobrým posunem v oblasti kvality poslechu hudby.

Současné smartphony mají v sobě zabudovanou součástku D/A, která se stará o převod digitálních dat (třeba mp3 soubor) do analogového signálu. Ten je následně zesílen a poslán do sluchátek. Jelikož smartphony nedisponují dostatečným prostorem pro větší, kvalitnější a náročnější součástky, muselo se přistoupit ke kompromisu. V podstatě je v mobilech zabudována elektronika, která postačuje pro produkování normálního signálu pro sluchátka.

Pokud se zvolí cesta připojení sluchátek skrze lighting konektor, bude dostatek prostoru pro D/A převodník a zesilovač. Mohou se nacházet například na samotném kabelu nebo v sluchátkách. Z mobilního telefonu bude vysílán digitální signál společně s napájením a kvalitnější D/A převodník s lepším zesilovačem vykoná potřebné kvalitnější zesílení.

Sám Quinn Nelson si vyzkoušel jeden model sluchátek s lighting konektorem a byl doslova ohromen, jak poukazuje ve svém videu.

Pokud dojde na tuto změnu v podání Applu, tak si budeme muset zvyknout, že po nějaký čas se budou prodávat adaptéry, ale i skrze ně získáme pravděpodobně daleko kvalitnější hudební prožitek. Apple by rozhodně mohl zapříčinit další hudební evoluci.

Samozřejmě vzniká otázka, jak by to bylo u zařízení s jiným operačním systémem. V podstatě by se dalo využít USB konektoru, jen by se musela zajistit podpora technologie USB Host, která u některých zařízení chybí. I tak by zde byl prostor pro tuto evoluci.

Exit mobile version