Dotekomanie.cz

iOS9 může zničit přístroj s neoriginálními komponentami

Apple je již dlouhá léta společností, která má svůj ekosystém ráda uzavřený. A tato uzavřenost se přenáší nejen v oblasti softwaru části, ale také u hardwaru. Zařízení by tak v případě jakékoliv poruchy mělo putovat do oficiálního servisu, kde se o opravu postarají certifikovaní opraváři. Samozřejmě, existuje i druhá – levnější – možnost. Využít neoficiální servis a třeba ušetřit na neoficiálních komponentách. A právě na tento případ se Apple zaměřuje v nové verzi mobilního operačního systému iOS 9.

Při aktualizaci na novou verzi systému totiž dochází k automatické kontrole komponent, kterými je zařízení vybaveno. V případě, že systém nalezne podezřelou komponentu (tj. komponentu, která není originální), uživateli se objeví tzv. chyba číslo 53. V takovém případě uživatel přijde o jakákoliv data a nenávratně si zablokuje telefon.

Zatím se zdá, že se problém vztahuje především k neoficiálním home tlačítkům se senzorem Touch ID. Uživatelé by si tak měli dát před instalací pozor. Majitelé však o této možnosti „zničení“ jejich zařízení nejsou před aktualizací nijak varováni. Je otázkou, zda si to společnost může dovolit, a zcela jistě se dočkáme i několika stížností na tuto praktiku.

Na jednu stranu můžeme tento krok ze strany společnosti pochopit. Touch ID slouží ke snímání otisků prstů a je používáno například při ověřování plateb nebo místo zadání klasického hesla. Tudíž je i v zájmu uživatelů, aby byly komponenty originální. Druhá strana mince však nabízí otázku, zda není tento krok vůči uživatelům příliš tvrdý. Sama společnost se k situaci prozatím nevyjádřila.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version