Dotekomanie.cz

Chromecast audio – uživatelská recenze

Chromecast jsem pořizoval přímo z německého Google Store za pomocí německé proxy a přeposlání balíku ze zahraničí. Po převzetí a otevření krabičky jsem měl konečně možnost spatřit miniaturnost tohoto zařízení. Působí velice minimalisticky a člověk má chuť si s ním hrát. Design ve stylu gramofonové desky tomu přidává svůj půvab.

Zapojení

V balení je přibalen klasický microUSB kabel odpovídající délky 1,5 metru. Součástí je potom výrazný zelený propojovací kabel (3,5mm jack). Toto řešení je přijatelné pro většinu smrtelníků, kteří využívají aux vstupu.  Bohužel redukce 3,5 jack na cinch chybí, stejně jako poslední možnost redukce na optický kabel. Ještě si dovolím negativní komentář k celkové logice zapojení. Pakliže zapojíte Chromecast ke klasickým PC reproduktorům, využijete jejich jediného aux vstupu a nepřipojíte se následně přímo k PC. Řešením jsou opět dokoupení rozdvojky na 3,5 jack.

Funkčnost

Nastavení Chromecastu probíhá buďto pomocí zadání url adresy na PC a následné konfigurace, nebo v aplikaci Chromecast v telefonu. Jakmile je zařízení připojeno k vaší wifi, je připraveno k použití. Pro přehrávání zvuku máte v podstatě dvě možnosti. Buďto odešlete požadavek k přehrání dané skladby, nejčastěji pomocí Google Play Music, načež se hudba nepřehrává z telefonu, ale streamuje se z internetu. Nebo lze streamovat veškeré audio z telefonu.

Tato možnost funguje výborně, pokud chcete přehrávat skladby i z youtube, která sama o sobě nepodporuje chromecast audio. U této varianty ale musíte počítat se zpožděním zvuku, které je nicméně z vlastní zkušenosti menší než u streamování skrze bluetooth.

Dalo by se říci, že tato možnost není příliš vhodná při sledování videa, pokud ovšem máte rychlé internetové připojení a chcete už využít bezdrátového streamování zvuku, lze využít možnost, v doplňku Google Cast pro prohlížeč Chrome – odesílání s optimalizací pro zvuk. Výsledné zpoždění je poté přijatelné. Pro přehrání videa v prohlížeči chrome může poté posloužit třeba výborný přehrávač Plex. Desktopové aplikace protokol cast nepodporují.

Pokud se vrátíme k první variantě, zde opět musíte bohužel, ale logicky počítat s určitými omezeními. Jedno z největších je absolutní nemožnost spouštět lokální skladby. Google Play Music nicméně nabízí možnost nahrání vlastních skladeb, takže omezení lze obejít tímto způsobem. Co ovšem musím velice pochválit, z doposud nerozsáhlé nabídky, jsou aplikace Soundcloud a TuneIn. Spotify zklamalo nemožností využít cast v neplacené verzi.

Závěr

Chromecast audio není pro každého, ale svůj smysl určitě má, bohužel cena je ve srovnání s klasickým chromecastem stejná a využití je nesrovnatelně menší. Použité technologie v zařízení odpovídají ceně a ve srovnání s bluetooth receivery, jež jsou přímými konkurenty, jasně vede. Jak v samotné kvalitě zvuku (nekomprimuje se při přenosu), tak už v jeho podstatě – samostatnosti.

Výhody

Nevýhody

Tato recenze byla zaslána čtenářem a vyjadřuje jeho názory a postoje.

Exit mobile version