Dotekomanie.cz

Wi-Fi router – rychlá pomoc při nabíjení chytrých zařízení?

Před více než měsícem jsme vás informovali o tom, že Nikola Labs chtějí nabíjet chytrá zařízení díky rádiovým signálům. Nyní se dozvídáme o projektu – od výzkumníků na univerzitě ve Washingtonu, kteří také přicházejí s bezdrátovým nabíjením, leč na odlišném principu. Hodlají totiž využívat k nabíjení chytrých zařízení Wi-Fi router. Avšak už teď jsou výsledky prvních testů pozitivní.

Pojďme se společně podívat na zoubek této novince, na které pracují výzkumníci na washingtonské univerzitě. Jak již bylo řečeno, k bezdrátovému nabíjení bude zapotřebí Wi-Fi router (Access Point, vysílač) a zařízení, jež má být nabíjeno (přijímač). Díky počtu kanálů (13), které v Evropě můžeme využít, se počítá se třemi pásmy, které se nepřekrývají (navzájem se neruší). Čímž budou moci uživatelé využít všechny možnosti routeru – obvykle je využíváno jedno pásmo, aby se signály z více vysílačů nerušily navzájem.

Co z toho tedy plyne pro uživatele jako takového? Jednoduše to, že budete moci být připojení k internetu přes Wi-Fi a zároveň si můžete nechat nabíjet své zařízení. Ještě ale zbývá jeden menší limit, ač je to zároveň velký krok vpřed. Nabíjení telefonu či tabletu bude možné skrze rádiové vlny, ale i zde je bohužel dálkový limit, ten činí 28 stop (~ 8,5 m) od vysílače.

Výzkumníci v šesti objektech sami vyzkoušeli, zda jsou jejich výpočty a teorie správné. Po prvních testech jde vše jako po másle – pro test byly použity routery Asus RT-AC68U. I když i zde se vyskytuje drobný problém, bez kterého se neobejdete. Váš přijímač musíte nejprve aktualizovat a přidat tak nový firmware.

Zatím je celý výzkum tzv. „v plenkách“, ale už teď se můžeme těšit, že v brzké budoucnosti budeme moci využít tu „ležící krabičku na internet“ opět k něčemu více než dříve.

Zdroje: ubergizmo.com, wired.com, wired.com

Exit mobile version