Dotekomanie.cz

Na jádrech záleží, je tomu tak?

Trvalo dlouho, než počítače začaly využívat dvě procesorová jádra a v současné době se ustálily čtyřjádrové procesory jako standard. Jen ty nejvýkonnější procesory disponují osmi a více fyzickými jádry. U mobilních telefonů je situace odlišná, jelikož jednojádrové procesory se dlouho neohřály a nahradily je vícejádrové během krátké doby. Ovšem hranice se nezastavila a každým rokem narůstá počet jader téměř dvojnásobně. Dnes není výjimkou osmijádrový procesor a desetijádrové jsou za dveřmi. Koneckonců není to jen o jádrech, ale hlavně o operačním systému a aplikacích především.

Zajímavé je také porovnat různá technická řešení. Apple s méně, ale o to většími jádry oproti malým jádrům pohánějícím Android ve velkém počtu. Budou tedy aplikace schopné efektivně využít takové množství?

To se s určitostí nedá říci, protože záleží na architektuře, jak zjistil web Android Authority, který otestoval známé aplikace Chrome, YouTube, TempleRun 2 nebo Riptide GP2. Ve výsledku to znamená, že čtyřjádrový telefon zatíží všechna čtyři jádra a obdobně to dopadne u osmijádrového, kde bude zatíženo všech osm jader.

Ukázka počtu využitých jader během prohlížení stránek v Chrome.

Na dalším obrázku je vytížení jednotlivých jader.

Jak výsledky vypadají na osmijádrovém telefonu?

Je mýtus myslet si, že aplikace pro Android dokážou využívat pouze jedno jádro. Jak v případě Chrome, který je optimalizovaný pro vícejádrové platformy, tak v ostatních případech pracují maximálně efektivně. Celý test je k dispozici podrobně popsaný na webu Android Authority, včetně vysvětlení metodiky testování a závěru, v němž se píše, že vícejádrové architektury mají svůj smysl. Podobná situace se netýká pouze procesorů, ale také grafických jednotek, kde je situace pokročilejší a počet jader nečiní desítky, ale stovky malých jader.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version