Dotekomanie.cz

SolidEnergy z MIT – nové baterie pro smartphony a jiná zařízení

V posledních několika letech jste si mohli přečíst desítky článků o nových technologiích z oblasti baterií. Každá slibovala vyšší kapacitu, delší životnost nebo účinnost. Bohužel jsme se doposud nesetkali s významnějším pokrokem, který by zamířil na běžný trh. Výrobci smartphonů se mezitím spíše soustředili na rychlejší nabíjení než na delší výdrž na jedno nabití.

Společnost SolidEnergy pocházející původně z MIT již v roce 2014 demonstrovala nový typ baterie. Jejím hlavním přínosem je možnost uchovat větší množství energie při menších rozměrech baterie. Podařilo se jim to díky anodám z lithia a mědi.

Tato technologie zde existuje již nějakou dobu, ale byl zde problém v reakci zmíněných anod s elektrolytem. V lepším případě docházelo k degradaci baterie. Horší scénář zmiňuje vznícení. Společnost SolidEnergy vyřešila tento problém použitím méně reaktivních elektrolytů.

Výsledkem jejich práce byl zmíněný prototyp. V současnosti se pracuje na komerčním využití, kde se počítá i s jednodušším přechodem na výrobních linkách. Dokonce firma uvádí, že nové baterie budou použity ve smartphonech již v roce 2016. O rok později zamíří také do aut.

Ačkoliv celá technologie zní nadějně, stále to neznamená, že výrobci nabídnou u svých smartphonů delší výdrž na jedno nabití. Při zachování kapacity baterie a zmenšení její velikosti nahrává možnosti, že výrobci budou dělat jen tenčí mobily. Snad využijí potenciál nové technologie a bude implementovávat větší baterie s vyšší kapacitou.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version