Dotekomanie.cz

Cyanogen jako „pouliční směska“?

V poslední době se hodně mluví o společnosti Cyanogen Inc., která sbírá investice na každém kroku. Například v tomto týdnu získala firma investici dalších 80 miliónů dolarů. To zajisté napomůže v rozvoji systémů CyanogenMod (komunitní verze) a Cyanogen OS (placená verze). Není ale vše jen o penězích.

Například v rámci veletrhu MWC v Barceloně došlo k oznámení, že firma Cyanogen Inc. se dohodla s Qualcommem na spolupráci. To zajisté může přinést zajímavé výsledky v podobě rozšířených funkcí, lepší podpory a jiných výhod. Cyanogen má ale větší plány. O nich se trochu rozpovídal Kirt McMaster, CEO společnosti.

Dle jeho slov by se chtěli kompletně osamostatnit od Googlu a zejména od jeho služeb. Chtějí nabídnout kompletně otevřenou platformu, která nebude zcela závislá na gigantu z Mountain View. Například Kirt uvádí, že když promluví na Android smartphone, aby pustil hudbu skrze napojené reproduktory, aby byla spuštěna aplikace Spotify, a ne Google Play Music.

Kirt by rád viděl alternativy ke každé službě od Googlu přímo v Cyanogen systému. Dokonce mají probíhat jednání s firmami Microsoft, Amazon a Yahoo o možnostech alternativních služeb.

Cyanogen by chtěl mít systém méně závislý na Googlu do 3 až 5 let. Bohužel je čeká nelehký úkol. Google si docela tvrdě diktuje, jaké služby musí být v zařízení, aby například byl obsažen Obchod Play. Právě zde je největší překážka pro Cyanogen. Ačkoliv existují alternativy, do jisté míry Google vytvořil bezkonkurenční prostor s aplikacemi, hrami a jiným obsahem.

Kirt zároveň dodává, že necítí jakoukoliv zášť vůči Googlu, jen chtějí nabídnou otevřenější systém, aby nabízel i alternativní služby. Uvidíme, kam to Cyanogen dotáhne. Zatím má nakročeno velmi dobře, ale rozhodně se nevydali jednoduchou cestou.

Zdroj: fastcompany.com

Exit mobile version