Cyanogen jako „pouliční směska“?

Cyanogen jako „pouliční směska“?
2015-03-24T12:25:09+02:00
• 24. 3. 2015
3

V poslední době se hodně mluví o společnosti Cyanogen Inc., která sbírá investice na každém kroku. Například v tomto týdnu získala firma investici dalších 80 miliónů dolarů. To zajisté napomůže v rozvoji systémů CyanogenMod (komunitní verze) a Cyanogen OS (placená verze). Není ale vše jen o penězích.

Screenshot (30)

Například v rámci veletrhu MWC v Barceloně došlo k oznámení, že firma Cyanogen Inc. se dohodla s Qualcommem na spolupráci. To zajisté může přinést zajímavé výsledky v podobě rozšířených funkcí, lepší podpory a jiných výhod. Cyanogen má ale větší plány. O nich se trochu rozpovídal Kirt McMaster, CEO společnosti.

Dle jeho slov by se chtěli kompletně osamostatnit od Googlu a zejména od jeho služeb. Chtějí nabídnout kompletně otevřenou platformu, která nebude zcela závislá na gigantu z Mountain View. Například Kirt uvádí, že když promluví na Android smartphone, aby pustil hudbu skrze napojené reproduktory, aby byla spuštěna aplikace Spotify, a ne Google Play Music.

Kirt by rád viděl alternativy ke každé službě od Googlu přímo v Cyanogen systému. Dokonce mají probíhat jednání s firmami Microsoft, Amazon a Yahoo o možnostech alternativních služeb.

Cyanogen by chtěl mít systém méně závislý na Googlu do 3 až 5 let. Bohužel je čeká nelehký úkol. Google si docela tvrdě diktuje, jaké služby musí být v zařízení, aby například byl obsažen Obchod Play. Právě zde je největší překážka pro Cyanogen. Ačkoliv existují alternativy, do jisté míry Google vytvořil bezkonkurenční prostor s aplikacemi, hrami a jiným obsahem.

Kirt zároveň dodává, že necítí jakoukoliv zášť vůči Googlu, jen chtějí nabídnou otevřenější systém, aby nabízel i alternativní služby. Uvidíme, kam to Cyanogen dotáhne. Zatím má nakročeno velmi dobře, ale rozhodně se nevydali jednoduchou cestou.

Zdroj: fastcompany.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Josef Průša

25. 3. 2015, 10:05

Tak Google Services nejsou v CyanogenMod ani teď, ne? Já si je alespoň vždycky musel nahrávat zvlášť.
Ale jestli je nechtějí instalovat ani v komerční verzi, tak to může být trochu problém. Ale spíš jejich problém.

Keramická hlava

24. 3. 2015, 13:32

Proč by měl proboha cítit zášť vůči Google? Bez něho by CM nebyl ani teď ani potom…

Honza Kopecký

24. 3. 2015, 13:05

Těžko říct, kam tento krok Cyanogen dovede. Řekl bych, že spoustu uživatelů tohle může odradit. Podle mého názoru velké procento uživatelů využívá CyanogenMod především jako náhradu za oficiální ROM, ale absence Google Services by spoustu lidí mohla odradit.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat