Dotekomanie.cz

Byla vydána infografika zobrazující počet přístupů aplikací k datům

Majitelé Android zařízení se při instalaci jakékoliv aplikace setkávají s vyskakovacím oknem, které nám ukazuje, k jakým částem má konkrétní aplikace přístup. Uživatel má možnost se před samotnou instalací seznámit s tím, s jakými daty mohou jednotlivé aplikace pracovat a vyhnout se  třeba různým nepříjemnostem. Proto byla vytvořena infografika, která má uživatele alespoň přibližně seznámit s tím, které aplikace žádají o nejvíce požadavků o přístup k datům.

Na pomyslném prvním místě se s celkovým počtem 44 požadavků o přístup umístil Antivirus Security. To nicméně nemusí být až tak překvapivé. Antiviry a obecně aplikace, které mají uživatele chránit před možným rizikem potřebují kontrolovat velké množství souborů zasahujících do různých oblastí telefonu. Na druhém místě se ale s 42 požadavky umístil známý komunikační klient Viber. Jeho konkurent WhatsApp například požaduje celkem 32 přístupů. 3. místo obsadil Facebook s 39 požadavky.

Infografika kromě počtu přístupů k datům zkoumala také oblasti, jako jsou přístupy ke kontaktům, textovým zprávám, mikrofonu nebo informace o volání. Z již výše zmíněných aplikací si žádají o přístup do všech těchto oblastí například Facebook a Viber.

Uživatelé by jistě měli před každou instalací jakékoliv aplikace kontrolovat, k čemu má daná aplikace přístup. Mohou se vyhnout budoucím problémům a nepříjemnostem. A co vy? Kontrolujete před samotnou instalací tyto informace?

Zdroje: phonearena.com, gizmodo.com, vocativ.com

Exit mobile version