Dotekomanie.cz

Speciální hodinky jako pomocník pro nevidomé

Lidé s poškozením zraku mají často problém s orientací, proto je často vidíme se slepeckou holí nebo s asistenčním psem, který je pro jejich potřeby speciálně vycvičen. Studenti z univerzity Wake Forest se zamysleli, jak by se jim mohlo ještě více pomoct za pomoci moderních technologií. Svou inspiraci si vzali u netopýrů, kteří se nespoléhají převážně na svůj zrak, ale na své uši. Pomocí takzvané echolokace se netopýři orientují s velkou přesností během letu.

Echolokace je způsob, jakým se dají odhadnout vzdálenosti i velikosti objektů za pomoci zvuků. Netopýři vydávají vysokofrekvenční zvuk a poslouchají, za jakou dobu se jim vrátí jeho odraz, takto dostanou obrázek objektů před nimi. Studenti se rozhodli vypůjčit si tento systém a přizpůsobit jej v co největší míře lidem. Vynalezli proto velmi bizarní „hodinky“. Ty jsou opatřeny rovnou několika zvukovými senzory a vysokofrekvenčními vysílači. Na základě vracejících se ozvěn počítají vzdálenost předmětů před vámi. Podle vzdálenosti poté vibrují různými frekvencemi, které jejich nositel cítí.

Toto nositelné zařízení již otestoval jeden ze studentů, který běžně využívá služeb svého věrného psa. První testy vypadají pozitivně, ale na tomto systému zbývá ještě mnoho práce. Třeba se v budoucnu dočkáme sériové výroby a následnému zlepšení života zrakově postižených.

Zdroj: ubergizmo.com

Exit mobile version