Dotekomanie.cz

Androidu 5.0 – bloatwaru se budete moci zbavit

Po koupi nového mobilního telefonu s Androidem, se někteří mohou zděsit, jelikož zařízení od výrobců obsahují předinstalované aplikace. Ty začínají býti obsáhlejší a jejich množství se pomalu zvětšuje. Přesně tyto aplikace jsou v dosti případech na obtíž uživatelům a určitě není třeba dodávat, jak moc se jich chce většina uživatelů zbavit. Právě na to Google myslel a v novém Androidu Lollipop by měl tento problém být řešen.

Pro ty, co si nejsou jisti, co je bloatware, to více rozvedu. Za bloatware jsou všeobecně označovány programy (v Androidu aplikace), které jsou již předinstalované do operačního systému pro uživatele. Mnohdy se jedná o programy, které mají licenci na určitou dobu, většinou v řádech týdnů či měsíců, nebo jsou naprosto osekané, co se týče funkcí a všeobecně možností využití. Bohužel i po ukončení činnosti těchto programů, se jich těžko zbavuje. U mobilů se dají sice zablokovat, ale bez většího zásahu stále zůstávají v systému.

A nyní k problému s Androidem. Google, jak již bylo zmíněno, přidal do Androidu Lollipop novou funkci, která se jmenuje „Play Auto Installs“. V podstatě by se mělo jednat o to, že budete moci odinstalovat předinstalované aplikace, které nepoužíváte. Což by jistě pomohlo mnoha uživatelům.

Celá funkčnost je ovšem mnohem složitější, a proto si tuto „problematiku“, trochu více rozepíšeme. Výrobce do svých zařízení implementuje Android a do něj, do jeho částí pro instalaci systému, přidá své aplikace, aby se instalovali zároveň se všemi ostatními. Ale v Androidu Lollipop se tato architektura mění. Aplikace by měly být zahrnuty, jako součást infrastruktury Play. Což může znamenat, že je budete moci spravovat přes aplikaci Obchodu Play. Takže pokud nějakou aplikaci nechcete používat, míněno ty předinstalované, prostě zapnete Obchod Play a jednoduše jí odinstalujete.

Zdroj: cultofandroid.com

Exit mobile version