Dotekomanie.cz

LibreOffice pro mobilní zařízení v přípravě

Pakliže chcete v dnešní době upravovat dokumenty na mobilním zařízení, nabízí se vám několik kancelářských balíků. V první řadě zde máme ty, které jsou vytvářeny velkými společnostmi – Google Docs a Microsoft Office Mobile. Mnozí uživatelé ale raději volí alternativní aplikace. Namátkou mohu vybrat například OfficeSuite 7, Polaris Office nebo Kingsoft Office.

V brzké době se zřejmě dočkáme přírůstku v podobě LibreOffice. Tento kancelářský balík můžete znát zejména z počítačů, kde si našel poměrně velkou uživatelskou základnu. Podobného úspěchu chce dosáhnout i na mobilních zařízeních, zejména pak na systému Android.

Samotné plány na uvedení mobilní verze LibreOffice byly oznámeny organizací Document Foundation. Dle dostupných informací nebude kancelářský balík kompletně přepsán pro mobily. Mělo by dojít k využití 90 % zdrojového kódu. Zbylých 10 % má být uživatelské rozhraní, na kterém se pracuje.

Největší výhodou LibreOffice pro mobily má být plná podpora formátu ODF (Open Document Format). Tu sice najdeme u nejrůznějších kancelářských balíků, ale většinou je nějak omezena nebo zpoplatněna.

Prozatím si budeme muset počkat na oficiální uvedení mobilního LibreOffice. Bohužel zatím neznáme datum představení nebo uvedení do obchodů s aplikacemi.

Zdroj: techrepublic.com

Exit mobile version