Dotekomanie.cz

České 3G pod lupou: ČTÚ odhaluje lži o pokrytí

Dalo by se všeobecně říct, že většina zákazníků není spokojena s aktuálním stavem českých 3G sítí. Nikdy nebyla a troufám si říct, že ani nebude. Fakt o nedostatečném pokrytí potvrzuje i nová mapa pokrytí v režii ČTÚ.

Ještě před aukcí LTE kmitočtů se z Úřadu ozývaly názory, že bude potřeba vytvořit nezávislou mapu pokrytí. ČTÚ si pak v podmínkách zmiňované aukce vydobyl právo znát umístění a konfiguraci chystaných LTE („4G“) a stávajících UMTS (3G) vysílačů. Dnes už existuje mapa pokrytí, ze které lze vyčíst spoustu zajímavých dat.

Podívejme se například na obec Přeštice (okres Plzeň-jih). Všichni tři operátoři zde mají 3G a v blízkém okolí je jen EDGE. To v naší malé vizualizaci zajistí, že se v okolí bude vyskytovat minimum přesahů z vysílačů v jiných lokalitách.

Na první pohled můžeme vidět, že na mapě si nejvíce vymýšlí Vodafone. Pokrytá plocha dle oficiální mapy společnosti je zhruba dvakrát větší, než dle mapy ČTÚ. T-Mobile se na své mapě pokrytí přibližně shoduje s ČTÚ a O2 si zase drasticky ubírá. Dalo by se možná říct, že na své mapě uvádí jen pokrytí uvnitř budov.

Všichni tři si data částečně upravují, aby dané místo vypadalo naprosto pokrytě. V případě Vodafonu můžeme mluvit o centru, severu a východě města. U O2 a T-Mobile jen o severní části. Holt, díry na mapě nepůsobí dobře.

Zajímavější jsou ještě data o procentech pokrytého obyvatelstva. ČTÚ je bez ostychu uveřejňuje u map, a tak si je můžeme porovnat s těmi od operátorů.

O2 udává že pokrývá 78 % obyvatelstva 3G signálem, dle ČTÚ to je ale 79,6 %. Vodafone a T-Mobile si pár procent přidávají k dobru (což ostatně jde vidět i na mapce výše). V případě Vodafonu je rozdíl roven skoro 16 %, což je celkem drastický rozdíl.

Konečný závěr nechám na vás. Porovnejte si 3G pokrytí ve vašem okolí a udělejte si obrázek o svém poskytovateli internetu v mobilu.

Exit mobile version