Dotekomanie.cz

Amazon představil svůj první smartphone

Společnost Amazon již nějakou dobu nabízí vlastní tablety Kindle, v kterých je obsažen systém Android. Ten je značně upraven a nenajdete v něm běžné služby Googlu. Vše je postaveno na ekosystému samotného Amazonu, jenž nabízí ve svém digitálním obchodu filmy, seriály, knihy, hudbu a aplikace. Právě u poslední položky se nedávno pochlubil počtem 240 000.

Přes dva roky se spekulovalo, že by mohla tato společnost představit vlastní smartphone. Nyní se tak konečně děje a světlo světa spatřil model Fire Phone. V základu je vybaven 4,7palcovým displejem s HD rozlišením. Na přední a zadní straně je chráněn sklem Gorilla Glass 3. Samotný rám je vyroben z pryže a tlačítka z hliníku.

O výkon se stará blíže nespecifikovaný čtyřjádrový procesor s taktem 2,2 GHz společně s grafikou Adreno 330. Pravděpodobně se tedy jedná o Snapdragon 800 nebo 801. K dispozici má 2GB paměť RAM. Fotografie budete moci pořizovat zadní 13MPx foťákem (f/2.0), který byl vybaven o optickou stabilizaci obrazu.

 

 

Uživatele potěší, že na novince se nachází spoušť foťáku, tudíž se nebudou muset spoléhat jen na softwarové tlačítko. Jako bonus navíc získají majitelé neomezený prostor v cloudu pro své fotografie. O zvuk se postará dvojice reproduktorů, jenž jsou podpořeny technologií Dolby Digital Plus. V oblasti konektivity nabídne běžné technologie, jako jsou 3G, 4G a WiFi.

Fire Phone je silně provázán na služby Amazonu, díky čemuž se z tohoto smartphonu stává spíše multimediální centrum. S podporou technologie Miracast můžete streamovat obraz do televize nebo projektoru. Navíc je vybaven o aplikace pro rozpoznávání objektů, skenování QR nebo čárových kódů a tak podobně – služba se jmenuje Firefly, pro kterou je připraveno SDK. Pokud se ptáte na Obchod Play, tak zde běžné služby od Googlu nehledejte.

Samozřejmě se nezapomnělo na aplikace pro fitness nebo zdraví. V samotném smartphonu najdete i další služby, přičemž většina z nich je omezena na určité trhy.

Nejzajímavější novinkou a zřejmě i předností jsou kamerky umístěné na přední straně smartphonu. Ty neslouží jen k pořizování selfie fotografií. Mají poměrně složitý úkol. Sledují vaši tvář a na základě toho se upravuje obraz na displeji. Pokud byste si mysleli, že se tato funkce vyplatí jen u fotografií, tak máme dobrou zprávu. Lze ji využít i u aplikací – příkladem mohou být mapy. Dokonce tímto systémem pohybovat textem, což nám něco připomíná.

Fire Phone je vybaven celkem čtyřmi kamerkami pro tuto technologii. Každá je navíc doplněna o infra zdroj, abyste je mohli používat i za tmy.

Cena smartphonu se zastavila na příjemných $199 za 32GB model a $299 za 64GB (vše se smlouvou na dva roky). První bude k dostání exkluzivně u amerického operátora AT&T. Běžná cena se zastavila na 649/749 dolarech.

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version