Dotekomanie.cz

Komentář: Samsung dělá Androidu medvědí službu

Samsung jsem osobně považoval vždy za odpad. Jsou schopni říci si prémiové částky za telefon, který se úrovní zpracování a hlavně materiálů nemůže rovnat konkurenčním vlajkovým lodím od SONY, LG nebo Nokie, o srovnání s Apple nebo HTC už vůbec nemůže být řeč. Ok, to už člověka nepřekvapí, to je obecně známá věc.

„Skutečným problémem Samsungu je ale to, jak neuvěřitelně znehodnocuje Android.“

Nepozná to člověk, co nikdy neměl nic jiného než Samsung v ruce a mikrolagy mezi akcemi přestane vnímat, na to, že se telefon občas škubne, si taky zvykne. Do očí bijící je to ale v momentě, když jste zvyklí na něco, co funguje.

2:50 – začíná srovnání, pokud se vám nechce čekat.


Nemusí to být zdaleka jen Nexus, ale třeba i HTC, nebo – jak je na videu krásně vidět – Motorola. Telefon za $129 utře Samsung Galaxy S5 za více než pětinásobek ceny ve svižnosti při praktickém používání jak spocené okno.

Ano, můžete u něj rychleji zaplnit paměť. Ano, v benchmarcích nemá Motorola šanci. Ale při praktickém používání je vidět, že je Motorola svižnější a reaguje prostě lépe.

Můžou představit Galaxy S5 Prime. Můžou představit třeba Galaxy S7 Active+ HD Duos s dvaatřicetijádrovým Qualcommem. Ty telefony prostě nejsou nic, čemu by se dalo říkat vlajková loď. Když se člověk nechá zblbnout reklamou, koupí si S5, otevře to a vezme do ruky ten bakeliťák, potom se s tím snaží něco dělat, hrabe se hromadou balastu v podobě Samsung aplikací (které dablují ty aplikace, které opravdu bude používat) a ten telefon se stejně nechová tak, jak by měl… nedivím se, že si řekne – Android jsem vyzkoušel, ale ten iPhone je hezčí, jede to pěkně, je z toho lepší pocit.

Samsung nereprezentuje Android. Pokud se řídíte dojmy jen ze Samsungů, skutečný Android jste nikdy neměli. V práci mám třetinu času v ruce všechna možná zařízení, co jsou na trhu a myslím si, že opravdu mám srovnání. Kapitolou samou pro sebe je pak Samsung z hlediska vývoje / testování aplikací, ale to by bylo na samostatný příběh.

Ano, dá se tam dát jiný launcher, nebo jiná ROM. Tohle ale drtivá většina lidí prostě nedělá. A většina lidí nedá za telefon pomalu dvacet tisíc, aby s ním dělala takové harakiri, aby se to vůbec dalo používat. Galaxy S5 Prime s kovovými zády? Ne, ten nasazovací hliníkový plíšek na který to vypadá podle videí s leaknutým přístrojem je sranda, která z toho nedělá kvalitně zpracovaný telefon.

Neberu Samsungu to, jak výrazně pomohl rozšíření Androidu a z ohromné částí právě díky němu je z něj nejrozšířenější mobilní platforma. Od doby S3  jde podle mého s úrovní už jen dolů. SONY má pro tento rok moc pěkný telefon, HTC má vynikající telefon (ano, foťák je slabý), LG věřím, že taky nezklame. Samsung stejně prodá více vlajkových lodí než všichni ostatní dohromady. Doufám ale, že bude vidět trend, ve kterém bude Samsung ztrácet náskok před ostatními. 

Pokud máte Samsung Galaxy S5 (nebo jakýkoliv jiný) a jste spokojení – gratuluju. Je velice pravděpodobné, že při případné změně značky už můžete být jen mile překvapeni.

Autorův profil na Google+

Zdroj fotografie pro sociální sítě – phandroid.com

Exit mobile version