Dotekomanie.cz

Google zvyšuje zabezpečení Androidu [aktualizováno]

Aktualizováno 10. 4.

V únoru jsme se dozvěděli, že Google zvýší zabezpečení Androidu. V podstatě se jedná o rozšíření funkce na kontrolu instalovaných aplikací, která doposud prověřila obsah již 4 miliardkrát. Nově toto zabezpečení bude prověřovat obsah neustále, tudíž dojde na kontrolu aplikací, které byly nainstalovány před zapnutím tohoto nástroje.

 

Původní článek 28. 2.

V roce 2012 se objevily první náznaky bezpečností novinky, která později zamířila přímo do Androidu. Jedná se o ověřování aplikací, jenž najdete v nastavení systému pod záložkou bezpečnost.

Tento systém pracuje se servery Googlu a snaží se zamezit instalaci aplikací, které v sobě mohou obsahovat škodlivý kód, třeba v podobě malwaru. Do této chvíle ověřování probíhalo jen při instalaci aplikace, což je dosti nevýhodné. V momentu kontroly nemusejí mít v Googlu ponětí o novém typu malwaru, tudíž může i tak proniknout do smartphonu. Navíc aplikace nainstalované pře zapnutím této funkce neprošly skenováním.

V následujících týdnech dojde k aktualizaci Google Play Services, což přinese významný pokrok v oblasti kontroly. Nově bude probíhat skenování aplikací kontinuálně. To znamená, že tato funkce prověří všechny aplikace obsažené ve smartphonu nebo tabletu, i zpětně.

Novinka ve své podstatě přináší trvalou kontrolu Androidu, což by mělo zvýšit zabezpečení Androidu. Dalo by se říci, že Google nyní zakomponovává permanentní anti-vir/anti-malware do systému. Stále však zůstává možnost vypnutí této ochrany.

Uvolňování nové verze Google Play Services bude probíhat ve fázích v následujících týdnech. Aktualizace by měla proběhnout na pozadí, tudíž o ní nemusíte vědět.

Zdroje: blogs.computerworld.com, officialandroid.blogspot.cz

Exit mobile version