Dotekomanie.cz

Jak šel čas – LG

Je tu další víkend a my dnes nahlédneme do historie další společnosti. První díl byl věnován korejskému Samsungu a my se dnes podíváme na jeho kolegu ze stejné země. Míním tím společnost LG, která má za sebou již více než padesátiletou minulost.

Počátky

V roce 1947 založil Koo In-Hwoi společnost Lak-Hui Chemical Industrial, která se věnovala chemickému průmyslu. Roku 1952 pak začala jako první korejská společnost zpracovávat plast. Jak byznys vzkvétal, tak k chemii byla roku 1958 založena společnost orientovaná na výrobu elektroniky – GoldStar.

Po spojení těchto dvou společností vznikla jedna firma Lucky GoldStar, název chemické části se totiž vyslovuje Lucky.  K přejmenování na LG však došlo až v devadesátých letech pro větší konkurenceschopnost na západních trzích. Do té doby jsme se setkávali s elektronikou značky GoldStar.

 
Zakladatel Koo In-Hwoi a jedno z prvních rádiích GoldStar

Elektronická divize GoldStar začala nejprve na konci 50. let 20. století vyrábět rádia. Úplně první korejské rádio z roku 1959 můžete vidět na obrázku výše. GoldStar byl také údajně první korejskou firmou vyrábějící elektroniku, například největší konkurent Samsung začal až o deset let později. Velký úspěch GoldStaru zaznamenal první telefon s rotační číselnicí z roku 1961.

O pět let později začala výroba první černobílé televize v zemi. Roku 1977 pak přišla první barevná televize od tohoto výrobce – model CT-808. Ten byl také hojně exportován do USA. Jen o čtyři roky později bylo k dispozici více než 20 modelů televizí. Orientace také na bílou elektroniku započala roku 1969 vyrobením první pračky a o pár let později ledničky. 

LG je dnes jedním z největších výrobců klimatizačních zařízení. První klimatizace byla představena v roce 1968. Výhodou společnosti byl přístup k potřebným technologiím díky uzavření smlouvy s General Electric ve Spojených státech. 

 
Telefon GoldStar a první černobílá televize v Koreji – model VD-191

Přelom století

Roku 1995 došlo k přejmenování GoldStar na  LG Electronics. První telefony potom přišly v roce 1997. Jednalo se o první CDMA zařízení vyrobené pro americké operátory Ameritech a GTE. Roku 1998 vyvinulo LG první 60-palcovou plazmovou televizi. O rok později pak uzavřelo partnerství s Philipsem.

Mobilní telefony této korejské značky se začaly výrazně rozšiřovat po roce 2001 a do Evropy se telefony s barevným displejem dostaly roku 2002. Další rok se společnost stala největším producentem CDMA telefonů. Populárním modelem byl v roce 2006 LG Chocolate, kterého se celosvětově prodalo přes 7,5 milionu.

Telefon LG Prada KE850 si odnesl cenu za design Red Dot jako „Nejlepší z nejlepších“ v roce 2007. Známý byl také model Viewty z téhož roku, který se chlubil 5 MPx fotoaparátem a certifikací DivX. Populární a dobře prodávaný byl model Arena z roku 2009, který přišel se zajímavým prostředím. Stále jsme se však setkávali především s hloupými telefony. Použití Androidu jsme se poprvé dočkali také roku 2009 u modelu LG GW620.

LG následně získalo prvenství v podobě prvního dvoujádrového telefonu. Tím byl LG Optimus 2X s procesorem Tegra 2. Zajímavým počinem byl model Optimus 3D z roku 2011, který se chlubil displejem schopný zobrazovat ve 3D. Následující roky se již LG zaměřovala primárně na Android a svoji řadu Optimus. Roku 2012 přišel také první čtyřjádrový telefon LG Optimus 4X. Určitě významným krokem bylo zařízení Nexus 4 a následně vloni Nexus 5, které má na starosti právě tento výrobce.

  
LG Chocolate a první dvoujádro – LG Optimus 2X

Současnost

Dnes se společnost LG věnuje především třem hlavním odvětvím – chemickému průmyslu, telekomunikačním službám a elektronice. LG Display je největší výrobce LCD a IPS zobrazovacích panelů. LG Telecom je pak operátor v Jižní Koreji. V hlavním městě stejné země má firma dokonce svůj vlastní baseballový klub s názvem LG Twins. Příjmy celé společnosti za rok 2012 činily 143 miliard dolarů. Zaměstnává 220 tisíc lidí po celém světě.

 
Sídlo společnosti  – mrakodrapy LG Twin a současná vlajková loď LG G2

Zajímavý prohnutý telefon LG G Flex – recenze

Odkud se vzal název?

Jak jsem již na začátku zmiňoval, název LG vznikl jako spojení chemické společnosti Lak-Hui (vyslovuje se Lucky) a GoldStar, jež se věnovala elektronice. A název byl na světě – Lucky GoldStar. Slogan Life’s Good tedy byl až později vymyšlen právě díky zkratce LG.

 

Pacman – možná inspirace loga?

 

Zdroje: lg.com, techradar.com, brighthub.com, en.wikipedia.org

Exit mobile version