Dotekomanie.cz

Nokia představila 3 mobily s Androidem #MWC2014

Máme zde první oficiální den veletrhu MWC 2014 v Barceloně. Hned z rána má svou keynote společnost Nokia, která si prošla přeměnou v minulém roce. Mobilní divize byla totiž odkoupena Microsoftem, z čehož jsme mohli usuzovat, že se výrobce ještě více opře do smartphonů se systémem Windows Phone. V poslední době se ale dosti spekulovalo o novinkách se systémem Android.

Celou keynote uvedl Stephen Elop, který zřejmě naposledy uvede novinky finského výrobce. Pochlubil se čísly v oblasti prodejnosti, která se za poslední rok zdvojnásobila. Nejvíce se prosadil model Lumia 510/520. Taktéž oznámil, že na Windows Phone smartphony přijde aplikace BlackBerry Messenger. Oznámil taktéž novinky pro vývojáře, kteří si budou moci více pohrávat s fotografiemi.

Prvním představeným zařízením je Nokia 220, která se řadí do kategorie běžných mobilních telefonů. Disponuje vyhledáváním Bing od Microsoftu. Jedná se odolnější zařízení a bude k dispozici s jedním i dvěma sloty na SIM karty. Na zádech se nachází 5MPx foťák. Cena startuje na 29 eurech.

Další novinkou je Asha 230 za 45 eur. Mobil můžete probudit dvojím poklepáním na displeji. Zároveň došlo na uvedení aplikace a služby od Microsoftu, která přináší OneDrive na všechny modely Asha, které získají aktualizaci. Navíc součástí bude i Mix Radio.

Konečně jsme se dočkali zcela nové kategorie smartphonů od Nokie. První byly představeny dva základní modely – Nokia X a Nokia X+. Oba disponují systémem Android, který je těžce modifikován ve stylu Windows Phone. Ale marně zde budete hledat Obchod Play. Naštěstí Nokia neuzavřela možnost instalace aplikací z jiných obchodů. V základu jsou nabízeny aplikace Skype, OneDrive a další známé tituly z Androidu. Kromě toho zde najdeme i mapy Here.

Nabízejí 4palcový displej s rozlišením WVGA a jsou poháněny dvoujádrovým procesorem s taktovací frekvencí 1 GHz. Na zádech najdeme 3MPx foťák. Cena se zastavila na 89 eurech za základní model. Model X+ nabízí jen o něco málo vyšší specifikace v oblasti RAM.

Kompletní specifikace Nokia X/X+:

Třetím modelem s Androidem je Nokia XL, který nabízí 5palcový displej s rozlišením WVGA. Na zádech je 5MPx foťák a nad displejem je 2MPx kamerka. Baterie má kapacitu 2000 mAh. Zbylé specifikace vycházejí z modelu X+. V tomto případě počítejte s cenou 109 eur.

Oficiální dostupnost zatím nebyla upřesněna, ale bylo zdůrazněno, že řada Lumia zůstává nejpřednější. Tudíž Android se bude objevovat jen na levnějších modelech.

Exit mobile version